İMO Başkanı Akgün: “Deprem öncesi her önlem hayati önem...

İMO Başkanı Akgün: “Deprem öncesi her önlem hayati önem taşıyor”

İMO Kocaeli Şube Başkanı Ali Akgün gece saat 04.08’de meydana gelen deprem hakkında basın açıklaması gerçekleştirdi. Akgün, “Deprem öncesi alınacak her önlem hayati önem taşımaktadır.” dedi.

Editor: Haber Editörü
23 Kasım 2022 - 11:07

Merkez üssü Düzce olan ve çevre illerde hissedilen altı şiddetindeki deprem ile ilgili basın açıklaması yapan İMO Kocaeli Şube Başkanı Ali Akgün, “Bu sabah saat 04.08’de Düzce Sarıdere-Gölyaka mevkiinde altı büyüklüğünde deprem meydana geldi. İlimizde içinde bulunduğu birçok çevre ilden hatta Marmara bölgesinin büyük bir kısmında hissedilen depremde şu anda kadar bir can kaybı haberinin gelmemesi sevindirici bir durum. AFAD’dan alınan bilgiye göre otuzun üzerinde yaralının mevcut olduğunu 1 kişinin yaralandığı ve durumunun ağır olduğu öğrendik, bu yaralanmaların panik ve yüksekten atlama sonucu oluştuğu bilgisini basından edindik. Yaralılarımıza acil şifalar dileriz.


ÖNLEMLER HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Deprem sonrasında yüze yakın artçı sallantı olduğu da yine basında takip ettik. Öncelikle tekrardan depremden etkilenen öncelikle düzce olmak üzere çevre illere ve ilimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Depremde diğer tüm afetlerin özü gibi aslında bir doğa olayıdır. Yapıların bilim, teknoloji ve mühendisliğe uygun yapılmadığında doğa olayı olan deprem maalesef doğal afete dönüşmektedir. Hep depremden sonra yapılan yardımları, yara sarmaları konuşuyoruz ancak deprem öncesi alınacak her önlem hem daha az maliyetlidir hem de hayati önem taşımaktadır.


BİLİM VE MÜHENDİSİN ÖNEMİ ORTAYA ÇIKTI
Düzce 17 Ağustos 1999 ve 12 Kasım 1999’da 2 ciddi deprem yaşayıp bir bakıma yapı stoğunda bir yenilenme yaşamıştır. Yapı denetim ve hazır beton kullanımı zorunlu olduktan sonra şiddetli bir depremin en azından hasarla yıkıntı olmadan atlatılması bir kere daha bilim ve mühendisliğin önemini ortaya koymuştur. Yaşamış olduğumuz tüm depremler ve diğer tüm doğal afetlerden ayrı bir ders almamız gerektiği bir kere daha ortaya çıkmıştır. Bu konuları sıralayacak olursak depreme ve sonrasına kentlerimizi hazırlamak için bazı çalışmalar yapmalıyız.

ACİL EYLEM PLANI HAZIRLANMALIDIR
Öncelikle yapı stoğu depremde en önemli konudur. Yapı stoğu acilen envanter çalışması ile çıkartılıp buna göre acil eylem planı hazırlanmalıdır. Deprem sonrasında acil müdahale yolları belirlenip bu yolların devamlı açık olması sağlanmalıdır. Bu yollara cephe olan yapıların deprem yönünden güvenli yapılar olması gerekmektedir. Deprem sonrasında deprem toplanma alanlarının, çadır ve konteyner konulacak alanların şimdiden alt yapılarının eksiksiz olarak tamamlanması gerekmektedir. Yukarıda bahsedilen konularda yapılan çalışmalar tamamlandığında, can ve mal kaybımız daha az ve depremlere karşı daha hazır olacağız. Bu bağlamda bir kez daha depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Mesleğimizin ilgilendiği her konu ve çalışmada yardımcı olmaya hazır olduğumuzu tüm kamuoyuna bildiririz.” dedi

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x