6 yılda 36 bin balık İzmit Körfezi’ne bırakıldı

6 yılda 36 bin balık İzmit Körfezi’ne bırakıldı

Büyükşehir Belediyesi tarafından 2017’den bu yana bugün yapılan 6’ncı törenle birlikte toplamda 36 bin balık yavrusu İzmit Körfezi ile buluşturuldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Marmara Denizi ve İzmit Körfezi’nde canlı yaşamını çoğaltmak için balıklandırma yaptıklarını söyledi ve iklim krizine dikkat çekti.

Editor: Haber Editörü
09 Kasım 2022 - 13:11

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ortaklığında İzmit Körfezi’nin yeniden balıklandırılması için 2017 yılında başlattığı balıklandırma projesi kapsamında bugün 6 bin balık yavrusu daha körfezin suları ile buluşturuldu. 2017 yılından bu yana toplam 6 törenle 36 bin balığı körfeze bırakan Büyükşehir, altıncı törenini Ereğli sahilinde gerçekleştirdi.


ALP KIRŞAN KATILDI
Törene Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, Gölcük Belediye Başkanı Ali Sezer Yıldırım, TAGEM Genel Müdürü Metin Türker, oyuncu Alp Kırşan ve çok sayıda vatandaş katıldı. Körfeze yavru balık bırakılmasını haberini aldığında koşarak etkinliğe geldiğini söyleyen oyuncu Alp Kırşan, “Ben balık seven biriyim. 6 bin yavru balığı Körfez’e salınacak. Bu organizasyon sadece balıkçılara değil, bilime de hizmet edecek” dedi. Kırşan’ın konuşmasının ardından Büyükşehir deniz uçağı gösterisi izlendi.

KALKAN, LEVREK VE ÇUPRA KÖRFEZE SALINDI
Çok önemli bir etkinliğe şahitlik ettiklerini söyleyen TAGEM Genel Müdürü Metin Türker, “Son yıllarda balıkçılık ile ilgili önemli adımlar atılıyor. Alabalıkta ikinci, balıkçılıkta Avrupa ikincisiyiz. Üretimimizi iki kat artırmış 2,4 milyarlık bir ihracat yapıyoruz. TAGEM Türkiye’nin ikinci büyük araştırma merkezi. Çok sayıda araştırmamız var. Ekosistemimizi koruyarak balık rezervlerini tespit ederek sürdürülebilir bir çevreyi nasıl sağlayacağımızı araştırıyoruz. Levrek, çupra ve kalkan balıklarımızın yavruları denize bırakacağız. Kalkanların üzerinde ciplerimiz var. Balıklarımızın doğal yaşamda nasıl davrandığını, neyle beslendiği, kaç kilo olduğunu tek tek takip ediyoruz” dedi.


DAHA AZ TÜKETMELİYİZ
Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, projeyi başlatan herkese teşekkür ederek, birkaç yıl içinde özlenen Körfez’e kavuşacaklarını belirtti. İklim krizi ile karşı karşıya olduklarını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Kötü gidişatı azaltmak için devletler tartışıyor. Karbon salınımını nasıl azaltacağı konuşuluyor. Artık biz büyükler yaşamımızı değiştirmeliyiz. Çocuklarımızın rehberliğine ihtiyacımız var. Az tüketmek, dönüştürmek ve yeniden kullanmak gerekiyor. Eğer bunları yapmazsak dünya yaşanmaz hale gelir. 1,5 derece ısınmayı engellenmezsek daha fazla afet yaşanacak ve dünya yaşanmayacak bir hale gelecek.


GELECEKTEN YİYORUZ
Barajımızda şu anda 45 günlük suyumuz var. Sapanca’dan su alacağız. Ama Sapanca kurursa ne yapacağız. Yağışlar bizim istediğimiz gibi yağmazsa içecek suyu nereden bulacağız. Hiçbir şehrin alt yapısı 40-50 kilogramlık yağışları kaldırmıyor. Biz insanoğlu olarak kullanacağımızda daha fazla kullanacağız. Limit aşım günü diye bir kavram var. Limit aşım günü insanların bir yılda tüketmesi gereken miktarın tüketilmesi. 1970’li yıllarda ortaya çıkan bu kavramda limit aşım günü Aralık ayındayken, şimdi temmuz ayında. Bu gelecekten tüketiyoruz. Dünyanın böyle devam etmesi mümkün değil. Evrenin kendi içinde bir düzeni var. Evren kendini koruyacak. Biz kafalarımızı değiştirmeliyiz. Yoksa bu dünyada canlı yaşayamayacak.


DENİZ İSHAL OLUYOR
Bizim çocukluğumuzda bu deniz çok berrak ve temizdi. Şimdi temizlemek için daha fazla çaba gösteriyoruz. Evlerimizde kullandığımız suyu biyolojik arıtmadan geçirerek denize gidiyor. Yüzde 72’si ileri biyolojik arıtma yapılıyor. Müsilaj deniz için ishal anlamına gelir. İnsan ishal solduğunda geçiyor ama deniz olduğunda geçmiyor. Müsilaja sebep olan mikroorganizmalar denizdeki oksijeni tüketiyor. Şu anda yüzde 6 oranında. Eğer bir şeyler yapmazsak Marmara Denizi ölecek. Denizdeki türlerin miktarları azalacak.

İKİ PLAJ İÇİN MAVİ BAYRAK ALACAĞIZ
Biz şimdiye kadar 30 bin balık denize bıraktık. Balıkları takip ediyoruz. Tutulduklarını biliyoruz. Bazı balıkçılar bizim attığımız balıkları tutup fotoğraflarını gönderiyor. Denizimiz eskisi kadar kirli değil. Bıraktığımız balıklar yaşıyor. Önümüzdeki süreçte bu plaj ve Altınkemer için mavi bayrak başvurusunu yapacağız. Başvuru açıldığında hemen başvuru yapacağız. Geçtiğimiz yıl başvuruları kabul etmemişlerdi. Hem burası hem de Altınkemer için mavi bayrağı alacağız” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x