12. Kitap Fuarı kapılarını açıyor

12. Kitap Fuarı kapılarını açıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 12’incisi düzenlenecek olan Kitap Fuarı’nın tanıtım toplantısı bugün Maide Restoran’da gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu "Fuarın Bu sene daha yoğun olacağını düşünüyorum. Zaten ulaşım aksının içinde bir yer." dedi

Editor: Haber Editörü
10 Mayıs 2022 - 14:27

Bu yıl 12.'si düzenlenen Uluslararası Kitap Fuarı 16-24 Mayıs tarihlerinde Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu Maide Kafe'de organizasyon ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.Düzenlenen toplantıya Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Akmanşen, Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcıları, Kocaeli Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yeğin, Kocaeli Ticaret Odası Genel Sekreteri Mert Anlıpak ve çok sayıda basın mensubu katılım gösterdi.

“KİTAPSEVERLER FUARI ÇOK ÖZLEDİ ”
Genel Sekreter Balamir Gündoğdu Fuarı’daki etkinliklere dair yaptığı açıklamada, “Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin düzenlediği Kitap Fuarı, 2 yıllık hasretin ardından kitapseverlerle tekrar bir araya gelecek. Fuar 9 gün boyunca her gün sabah 10.30, akşam 21.00 saatleri arasında açık kalacak. 2019 yılındaki 11. Fuarımızın ardından 2 yıllık pandemi arası vermek zorunda kaldık. Bu arada kitapseverler fuarı çok özledi. Geride kalan 11 yılda Kocaelili kitap tutkunlarının yoğun ilgisi, fuarımızı etkinlik ve ziyaretçi sayılarında zirveye taşıdı. 2019 yılındaki son fuarımızı 855 bin 815 kişi ziyaret ederek, rekor sayıya ulaştı. 11 yıldaki toplam ziyaretçi sayımız ise 5,5 milyonu buldu.


 
“İNTERTEKS'İN ÇATISI ÇÖKTÜĞÜ İÇİN BURADA ”
Geçtiğimiz yıllarda kitap fuarımızı ve büyük organizasyonlarımızı İnterteks’te düzenliyorduk. Ancak buranın çatısının yoğun kar yağışı nedeniyle çökmesinin ardından yaptığımız incelemelerde yapısal bozuklukların da olduğunu gördük. 12. Kitap Fuarımızda bizleri 315 yayınevinin açacağı stantlarda milyonlarca kitap karşılayacak. 40 sahaf bizi geçmişin tozlu raflarında dolaştıracak. Fuara ayrı bir hava katacağına inandığımız çadırlarımızda 70 sivil toplum kuruluşumuz yerini alacak. 380 yazarın katılacağı 123 söyleşi ve 550 imza programının yer aldığı 673 etkinlik düzenlenecek. Bu sayının daha da artmasını bekliyoruz. Bunların hepsinin katılımcılarını, günlerini ve saatlerini kitapçığımızda bulabilirsiniz, güncel halini web sitemizden takip edebilirsiniz.


“UMUTTEPE'DE ETKİNLİKLER ”
Kitap fuarına uzanan yolda artık bir gelenek haline gelen Açık Havada Sinema Keyfi yarın akşam yaşanacak. Etkinliğimiz 11 Mayıs Çarşamba akşamı 20.30’da Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Kampüsünde olacak. Yeşilçam’ın en sevilen klasiklerinden olan; Tarık Akan’lı, Emel Sayın’lı, Kemal Sunal’lı Mavi Boncuk filminin gösterimi yapılacak. Geçmiş yıllarda olduğu gibi yine film gösteriminde öğrencilerimize çeşitli ikramlarda bulunacağız Kitap fuarımızı her yıl farklı bir tema altında düzenliyoruz. Önceki yıllarda ‘ortak geçmiş, ortak gelecek’’, ‘’kitap ve medeniyet’’, ‘’çocuk edebiyatı’’, ‘’hikaye ve roman’’ gibi temalarla fuarımızı yapmıştık. 12. Kocaeli Kitap Fuarımızın ana temasını ise edebiyatın temel taşlarından biri olan, gönlümüze ve ruhumuza hitap eden ‘’şiir’’ olarak belirledik. Çok geniş bir katılımcı kitlesine sahip olan Kocaeli Kitap Fuarında bu yıl ağırlıklı olarak şiirin edebiyat hayatımıza katkıları ele alınacak ve tanınmış şairlerimiz yer alacak.

“AĞAÇLARA KİTAPLAR ASILACAK”
12. Kocaeli Kitap Fuarının bu yılki Onur Konuğu Nurullah Genç olarak belirlendi. Sanat-edebiyat ve fotoğraf sanatı dalında çok sayıda esere ve sayısız ödüle sahip olan Prof. Dr. Nurullah Genç, sanatın farklı alanlarına önemli katkılar sundu. Nurullah Genç, 15 Mayıs Pazar günü saat 16.00’da Selim Sırrı Paşa Salonundaki ‘’Sanat ve Hayat’’ konulu söyleşisinde Kocaelililerle bir araya gelecek ve kitaplarını imzalayacak. Fuar öncesinde Kocaelililerin dört gözle beklediği, artık adı fuarla beraber anılan bir klasik daha 2 yıllık hasretin ardından geri dönecek. 13 Mayıs Cuma sabahı Cumhuriyet Bulvarında ağaçlar tekrar kitap açacak. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tahir Büyükakın’ın katılımıyla saat 07.30’da başlayacak etkinliğimizde tarihi çınar ağaçlarına 5 bin adet kitap asılacak. Başkanımızla beraber okula giden öğrencilerimiz, işe giden vatandaşlarımız ve kitapseverler, hep birlikte ağaçlardan kitap toplayacak.

“ONUR KONUĞU NURULLAH GENÇ ”
Bu yıl 12. Kocaeli Kitap Fuarı için özel bir açılış gecesi düzenledik. 13 Mayıs Cuma akşamı Kongre Merkezinde 20.30’daki Açılış Özel Programında şairler sultanı Necip Fazıl Kısakürek, eserleriyle anılacak. Bu özel gecede İbrahim Sadri, üstadın en sevilen şiirlerini kendine has yorumuyla seslendirecek. Müzisyen Yücel Arzen ise Kısakürek’in şiirlerinden bestelediği 6 şarkısını seslendireceği bir konser verecek. Kocaeli Kitap Fuarımızın Onur Konuğu Nurullah Genç de o gece bizimle bir arada olacak.12. Kocaeli Kitap Fuarımızın ana teması ‘’şiir’’ olunca, şiire özgü ayrı bir program da organize ettik. 21 Mayıs Cumartesi gecesi yani fuarın son gecesinde şiir severlerle ateş başında buluşuyoruz. Kongre Merkezinde 20.30’da açık havada düzenlenecek ‘’Şiirden Şehirler’’ etkinliğimizde şairlerimiz Mustafa Akar, Nurettin Durman, Tuba Kaplan ve Ali Emre, tanınmış sunucu Nur Haktan’ın sunumuyla en güzel şiirlerini ateş başında bizlerle paylaşacak. Elbette bu ‘’Kocaeli Şiir Akşamında’’ etkinliğe katılanlara geceyi daha da güzelleştirmek için çeşitli ikramlarımız da olacak.

“ORMAN KÜTÜPHANESİ OLACAK ”
Bildiğiniz gibi Türkiye’nin ilk Orman Kütüphanesi yine Türkiye’nin en büyük doğal yaşam alanı Ormanya’da bulunuyor. Kocaeli Kitap Fuarının bu yılki sosyal sorumluluk projesinde fuara katılan yazarlarımız, Orman Kütüphanemize çok önemli bir destek sağlayacak. ‘’Yazarından İmzalı Kitap’’ çalışmamızla kitap fuarına katılan yazarlarımızın imzalı kitaplarını fuarın ardından orman kütüphanemizde oluşturulacak özel bir alana yerleştireceğiz. Siyaset Bilimi Profesörü ve Yazar Mim Kemal Öke “Arayışları ve Andıklarıyla Bir Zamane Dervişi” konulu söyleşisinden bizi geçmişten bugüne bir yolculuğa çıkaracak. Spor dünyasının duayeni, eski hakemlerimizden Erman Toroğlu’nun “Oynadım, Oynattım, Oynatalım’’ konulu söyleşinin merakla takip edileceğinizi düşünüyorum. Dizi oyunculuğunun yanı sıra Hukukçu ve Yazar olan Bahadır Yenişehirlioğlu “Edebiyat ve İnsan”, Yazar Hayati İnanç “Hayata Şiirden Bakmak’’ söyleşileriyle ufkumuza açacak.


“SORULAR YANITLANACAK”
Üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin yakından takip ettiği Gri Koç rumuzlu Gökhan Müftüoğlu, ‘’Başarmak İsteyen Bütün Öğrencilere’’ başarının anahtarını verecek. Ünlü Komedyen ve Oyuncu Okan Bayülgen “ Yeni Nesil ve Mizah” başlığıyla sosyal medyada Z kuşağının geliştirdiği yeni mizah anlayışını ele alacak. Sanatçı Ahmet Özhan, “Ayrılık Yaman Kelime” söyleşisinde ritimlerle buluşan dizelerin izinden giderken, Gazeteci Yazar Nedim Şener “FETÖ Hala Tehlike mi?” sorusunun yanıtını verecek. Yazar Prof. Dr. Kemal Sayar, “İnsan ve Güzeli Arayış” söyleşisinde yaşamdaki arayışın altın anahtarını sunacak.

BİR ÇOK KATILIMCI
Milli Eğitim eski Bakanı Ziya Selçuk imza günü etkinliğiyle kitapseverlerle buluşacak. Tarihçi-Yazar Erhan Afyoncu söyleşisinde “Yakın Tarih Dersleri” ile tarihimizin bilinmeyen noktalarını aydınlatacak. Oyuncu ve Sunucu Ceyda Düvenci “Sorularınıza Cevaplarım Var” söyleşisinde örnek başarı hikayesini anlatacak. Oyuncu Zafer Algöz ve Cem Yılmaz’ın en az onun kadar ünlü abisi Can Yılmaz “Söyleşmek” adlı etkinliği düzenleyecek. Oyuncu ve Yazar İclal Aydın reyting rekorları kıran dizisi ile aynı adı taşıyan “Üç Kız Kardeş” söyleşisinde kitabına sığdıramadıklarını paylaşacak. Ve elbette kitap fuarımızda artık bir gelenek hale gelen, kapanış günü konuklarımızdan değerli Tarihçi, Akademisyen ve Yazar İlber Ortaylı “İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?” söyleşisinde tarihin derinliklerinden geleceğe uzanan yol hikâyelerini aktaracak. Eğitmen ve Doğa Bilimi Uzmanı Serdar Kılıç “Ulak” söyleşisiyle hayata farklı bir açıdan bakacak. Yazar Yusuf Kaplan kendi bakış açısından “Medeniyet Tasavvuru”nu anlatacak.

“3 AYRI BÖLÜM OLUŞTURDUK”
TRT 1’de tarih üzerine yarışma programı da düzenleyen Sunucu Pelin Çift ile Tarih Profesörü ve Yazar Tufan Gündüz “Tarih Bizi Çağırıyor” diyecek. Türk romanının usta kalemlerinden Tuna Kiremitçi “Polisiye Edebiyat ve Perinin Ölümü” söyleşisinde kitapseverlerle buluşacak. 12. Kocaeli Kitap Fuarına gelecek misafirlerimizin fuar alanına ulaşımında ve stantlara erişiminde çok iyi bir planlamayla Kongre Merkezimizi en uygun düzeyde kullandık. Ana binadaki fuaye alanını ve koridorları yayınevlerimiz için uygun hale getirdik ve her iki binamızda ve öndeki boş alanda A, B ve C diye adlandırdığımız 3 ayrı bölüm oluşturduk.

800 ARAÇ KAPASİTESİ
Tramvay hattının üst kısmında ayrı bir otopark alanı daha oluşturduk. Fuara kendi araçlarıyla Kocaeli’den veya çevre illerden gelecek konuklarımız için parklanma ve aydınlatma çalışmalarını tamamladığımız bu alan 800 araçlık otopark kapasitesine sahip. Fuarımıza ulaşımın tramvayla yapılmasını sağlayacak çok önemli bir husus ise; Milli İrade Meydanındaki otoparkımız 14-22 Mayıs tarihleri arasında 9 gün ücretsiz hizmet verecek. Araçlarını buraya bırakan misafirlerimiz tramvayla rahat ve konforlu bir seyahatin ardından fuara erişim sağlayabilir” ifadelerine yer verdi.

"2019'DAKİ ZİYARETÇİ SAYISINI GEÇER"
Büyükşehir'in belli bir ziyaretçi sayısı hedefi koyduğu sorusuna Gündoğdu "İnterteks 30 dönümlük bir alandı. Biz de bu alan büyüklüğünde bir alan tahsis etmek istedik. Kapalı alan olarak çadırlarla taleplere cevap verdik. Bu sene daha yoğun olacağını düşünüyorum. Ulaşım aksının içinde bir yer. Zaten Sekapark yoğunlaşıyor. Dolayısıyla 2019'daki sayısını aşacağını düşünüyorum. " şeklinde cevap verdi. Gündoğdu ayrıca fuarın maliyetinin 6 milyon TL civarında olduğunu söyledi

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x