“Kocaeli’deki tiyatroseverler çok şanslı”

“Kocaeli’deki tiyatroseverler çok şanslı”

Duayen tiyatro sanatçıları Ayla Algan ve Mehmet Atay, şehirlerin tiyatrolarını Kocaeli 13. Fuarı’nda anlattı

Editor: Haber Editörü
11 Ekim 2023 - 11:58

Hamlet karakterini ülkemizde ilk oynayan kadın oyunculardan olan Ayla Algan ve sesli kitap yayıncılığını Türkiye'de ilk defa sürekli bir medya uygulaması olarak internet üzerinde başlatan Mehmet Atay, Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 13.  Kocaeli Kitap Fuarı’nın konuğu oldu. Duayen sanatçıların Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Aydın Sigali’nin moderatörlüğündeki söyleşisinde geçmiş ile bugünün tiyatrosu konuşuldu. Duayen sanatçılar Kocaeli’de tiyatronun arkasının sağlam olduğunu ve onu destekleten bir kimliğin bulunduğu için Kocaelili sanatseverlerin çok şanslı olduğunu belirtti.

VEHBİ KOÇ ANISINI ANLATTI
Tiyatronun bir felsefe olduğunu ifade eden Ayla Algan,”Tiyatro, edebiyatla çok ilişkilidir. Komedi bile olsa içeriklerini insana iyi anlatan, insan varlığını kendi kendine tanıtan bir yapıya sahiptir. Tiyatro yaşatmak kolay bir iş değil. Bir hikâyemi anlatayım. Boğazda bir yer kiraladık. Vehbi Koç bizim yalıya geldi. Geldi ama 5 dakika sonra gitti. Muhsin hocaya sorduk neden fazla kalmadı diye. ‘Tiyatrodan para kazanılır mı ?’ diye sorusuna kazanılmadığı söylenince hemen gitti. Şehre bir gelip gidenler var. Artık o kişiler yok. Şimdi bir gençlik var ki tiyatroya gidiyor. Ama o da tablet çocuğu oldu. O ne isterse bilgisayardan bulabiliyor. Dolayısıyla tiyatro bundan dolayı geriledi. Zorla ayakta tutmaya çalışıyoruz” dedi.


KURUMSALLAŞMA SORUNLARI
Türkiye’de kurumsallaşmamış sorunlar olduğunu ifade eden Mehmet Atay ise, “Oyunculuk ve altyapı meselesini bu konuda sayabiliriz. Oyuncular olarak maalesef kurumsallaşamıyoruz. Metin Yazarlığı meselesi de kurumsallaşmamış. Tiyatro bölümü haddinden çok fazla. Asıl sorun fazlalığı değil, nitelikli eğitim veren bölümler az. Bu şekilde de kaliteli oyuncuların yetişmesi de zorlaşıyor. Yazarlık meselesi de var. Anadolu kültürünü bilen yazarlarımız bizi anlatıyor. Metropol yazarlarının ise gözlemleri çok sınırlı.Yalnız dekor ve kostüm noktasında ise çok ilerleme var” dedi.

“ŞEHRİN GERÇEK KÜLTÜREL DİNAMİĞİ TİYATROLARDIR”
Şehrin gerçek kültürel dinamiğinin tiyatrolar olduğunu sözlerine ekleyen Atay, “Şehirlerin demografik yapısı birden bire değişmeye yapıştı. Semtlerdeki insan profili değişmeye başladı. Ankara için konuşuyorum. Oyundan oyuna seyirci profilinin değiştiğini de görüyoruz. Kafedeki alışverişten bile seyirci profilini görebiliyoruz. Bu nedenle şu sonuca varabiliriz. Şehrin gerçek kültürel dinamiği tiyatrolardır. Kocaeli bu konuda çok şanslı. Bir kimlik var arkasında. Koltukları hiç boşluk bırakmayınız” İfadelerini kullandı. Program sonunda Ayla Algan ve Mehmet Atay’a Büyükşehir Belediyesi tarafından Kocaeli Ansiklopedisi hediye edildi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x