KOTO Başkan Yardımcısı Yılmaz’dan ‘konut’ açıklaması;...

KOTO Başkan Yardımcısı Yılmaz’dan ‘konut’ açıklaması; “Çok sayıda sektöre olumlu yansıyacak”

KOTO Başkan Yardımcısı Volkan Yılmaz, “Fiyatlama davranışlarının etkili yönetimi sağlanırsa, düşük ve orta gelirlilere yönelik konut edinme destekleri çok sayıda sektöre olumlu yansıyacaktır.” dedi

Editor: Haber Editörü
25 Ocak 2023 - 12:00

Kocaeli Ticaret Odası Ocak ayı meclis toplantısı bugün KOTO binası Burhan Kasım meclis salonunda yapıldı. Meclis başkanlığını Hüseyin Gezer’in yaptığı toplantıda ilk olarak aylık faaliyet raporları görüşüldü. KOTO Başkan Yardımcısı Volkan Yılmaz, Ocak ayında yapılan faaliyetler hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Konya'da askeri aracın tıra arkadan çarpması sonucu şehit olan kahraman askerlerimiz piyade er Halil Seltan'a ve Kıdemli Çavuş Harun Uğur'a,Fırat Kalkanı Harekat Bölgesi'nde şehit olan kahraman askerimiz Şehit Uzman Çavuş Selçuk Kurt’a, Iğdır'da şehit olan kahraman askerlerimiz Uzman Çavuş Muammer Ay’a ve Sözleşmeli Er Ali Arslan’a ve tüm şehit düşen askerlerimize Cenab-ı Allah'tan rahmet; kederli ailelerine ve sevenlerine sabırlar diliyorum. Yaralanan askerlerimize de acil şifalar diliyorum.

KAPSAMLI DOSYAMIZI İLETTİK
Umuyorum ki, bu yıl bizleri geleceğe daha güçlü şekilde taşıyacak başarılı çalışmaları birlikte hayata geçireceğimiz bir yıl olur. Sayın Meclis Üyelerimiz, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Nureddin Nebati’yi Odamızda ağırlayarak iş Dünyamızın temsilcileriyle buluşturduk. Bakanımıza iş insanlarımızın sorun ve taleplerini içeren kapsamlı dosya sunduk. Geçtiğimiz hafta da Odamıza ziyaret gerçekleştiren Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş’a İş insanlarımızın yaşamış olduğu sorunları ve çözüm önerilerimizi içeren kapsamlı dosyamızı ilettik.


ŞEHRİN GELİŞMESİ İÇİN BÜYÜK ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR
Sayın Bakanlarımız önerilerimiz konusunda yapıcı bir yaklaşım sergileyerek dosyamızı detaylı inceleyeceğini beyan etti. Bakanlarımıza teşrifleri dolayısıyla bir kez daha teşekkür ediyorum. Devlet destekleri firmalarımızın kendilerini geliştirmeleri ve şehrin gelişmesi için büyük önem arz etmektedir. Bu doğrultuda KOSGEB KOBİ-GEL projesi tanıtım toplantısını Odamızda gerçekleştirdik. İmalat sektöründe faaliyet gösteren işletmelere yönelik Güneş Enerji Sistemleri (GES) Uygulamaları Bilgilendirme Semineri düzenlendik. Üyelerimizi dış pazarlara açmak adına Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle Odamızda, Almanya Ticaret ve Yatırım Fırsatları Bilgilendirme Toplantısı düzenledik.

DÜŞÜK ORANLI ENFLASYON GERÇEKLEŞMELERİ
Düzenlemiş olduğumuz Programları kaçıran arkadaşlarımız KOTO TV üzerinden toplantının tamamına erişebilirler. Ocak ayı ekonomi ile ilgili yaşanan gelişmelere kısaca değinmek istiyorum. Yeni yılın ilk ayına, açıklanan iktisadi veriler ışığında bakıldığında, Türkiye ekonomisinin büyüme ve bütçe bakımından pozitif, enflasyon ve cari açık bakımından negatif ve istihdam hususunda durağan bir görünüm sergilediği gözlenmektedir. 2021 sonlarındaki kur atağının enflasyon üzerindeki baskısı artık hissedilmemektedir. Bu sayede geçen yılın aynı ayına göre düşük oranlı enflasyon gerçekleşmeleri ile %64 düzeyine gerileyen tüketici enflasyonunun, birkaç ay içinde %40’lar düzeyine gelmesi mümkün görünmektedir.


ÇOK SAYIDA SEKTÖRE OLUMLU YANSIYACAK
Bütçe açığı ve kamu borç stokunun milli gelire oranı, çoğu Avrupa Birliği ülkesinden daha iyi durumdadır. Ancak bu hususta, artan ithalattan ve şirket gelirlerinden alınan vergilerin katkısı öne çıkmaktadır. Seçim sürecinde farklı kesimlerin talebi karşılanırken bütçe dengesinin gelecekteki seyri göz önünde bulundurulmalıdır. İstihdam, üretim ve ticarete katkı sağlayan iş dünyası, bütçe imkanları ölçüsünde ihmal edilmeden desteklenmeli ve KDV ilintili olanlar başta olmak üzere sorunları çözüme kavuşturulmalıdır. Fiyatlama davranışlarının etkili yönetimi sağlanırsa, düşük ve orta gelirlilere yönelik konut edinme destekleri çok sayıda sektöre olumlu yansıyacaktır.


NUREDDİN NEBATİ TARAFINDAN AÇIKLANDI
Merkez Bankası tarafından %9 düzeyine çekilen politika faizine ticari krediler de eşlik ederse ticaretin canlanması, istihdam ve büyümeye katkı sağlar. Ayrıca finansmana erişim bakımından 2022 yılında karşılaşılan zorlukların 2023 için aşılması beklenti ve talebimizdir. Tüm üyelerimizin, tüm işletmelerimizin ortak sorunu olan Finansman sorunu geçtiğimiz ay mecliste belirtmiştim. Bununla ilgili girişimlerde bulunmuştuk. Kredi ihtiyacının karşılanması noktasında teminat sıkıntısı yaşayan İş İnsanlarımızın yüzünü güldüren çok sayıda destek paketinin devreye gireceği Hazine ve Maliye Bakanımız Nureddin Nebati tarafından açıklandı.


İŞ İNSANLARIMIZI BULUŞTURACAĞIZ
Kıdem tazminatı, işletme sermayesi, yeşil dönüşüm, İşletmelerin maaş ve kira ödemeleri başta olmak üzere tüm sabit giderleri, Yatırım Teşvik Belgesi almış olan firmalara daha yüksek tutarlarda kredi imkânı sağlamanın aralarında olduğu 14 başlıkta düzenlenen KGF paketi ile İş İnsanlarımız finansmana erişimi kolaylaştıracaktır. Bu konuda Bankalarımızın destek paketlerini hızlıca iş insanlarımızla buluşturarak, devreye alacağına inancımız tamdır.


1 ŞUBAT İTİBARIYLA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
Ticaret erbabının, Ticaret siciline tescili zorunlu olan işe başlama, şube açılışı-kapanışı, adres değişikliği, tür değişikliği, tasfiyeye giriş, tasfiyeden vazgeçme, tasfiye kapanış ve unvan değişikliği işlemleri için Vergi dairelerine bildirimde bulunmayacaklar, sadece ticaret siciline bildirimde bulunması yeterli olacak ve 1 Şubat itibarıyla yürürlüğe girecektir. Vergi, sigorta primi, idari para cezaları gibi borçların yapılandırma kapsamına alınacağı Sayın Cumhurbaşkanımız tarafında açıklandı. Hükümetimizin reel sektöre duyarlılık göstermesinden büyük memnuniyet duyuyoruz.


KONUT FİNANSMANI
Borçlulara ödeme fırsatı tanırken borcunu zamanında ödeyen mükellefi de desteklenmesini talep etmekteyiz. Orta gelirli vatandaşlara konut için düşük faizli kredi imkanı sağlayan kanun teklifi de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Teklife göre; konut finansmanı 31 Aralık 2023 tarihine kadar kullandırılabilecek. Çeşitli Kurum ve kuruluşlara Ocak ayında Odamıza gerçekleştirdikleri nazik ziyaretlerinden ötürü ve tüm Komitelerimize değerli çalışmalarından dolayı teşekkür ederim.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x