Zeytinoğlu: ’11 ilin ekonomisini ayağa kaldırmak için 5 proje...

Zeytinoğlu: '11 ilin ekonomisini ayağa kaldırmak için 5 proje oluşturduk’

Kocaeli Sanayi Odası Mart ayı meclis toplantısı bugün gerçekleşti. Mecliste konuşan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu ve 12 sanayi odası başkanımız ile bir araya gelerek depremden etkilenen 11 ilimizin ekonomisini ayağa kaldırmak için istişarelerde bulunarak beş proje üzerinde görüş birliğine vardık” dedi.

Editor: Haber Editörü
15 Mart 2023 - 11:14

Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) Mart ayı meclis toplantısı Kocaeli Sanayi Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul başkanlığında gerçekleştirilen mecliste, oda başkanı Ayhan Zeytinoğlu, aylık faaliyetlerle ilgili bilgilendirmede bulundu. Meclise KOÜ Rektörü Nuh Zafer Cantürk konuk konuşmacı olarak katıldı.

KÜRESEL EKONOMİNİN ETKİSİNİ GÖRÜYORUZ
Mecliste konuşan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu şunları söyledi: “2022 yılında, hane halkı tüketimi, kamu harcamaları ve hizmetler sektörünün katkısı öne çıkarken, küresel ekonomideki yavaşlamanın etkisiyle ihracat ve sanayinin katkısının azaldığını görüyoruz. En büyük katkı hane halkı tüketimi yüzde 19,7. Enflasyon nedeniyle tüketimin öne çekilmesi. 2022’de ihracatta aylık bazda rekorlar gerçekleştirmemize rağmen yılın ikinci yarısında artış hızında yavaşlamalar olmuştu. Arzumuz ihracatın büyümeye katkısının artması yönünde. Yatırımların katkısına baktığımızda, makine ve teçhizat yatırımlarındaki artış devam ederken, İnşaat yatırımlarındaki gerileme 2022 yılında da devam etti.


DEPREM İHRACATI 1.5 MİLYAR DOLAR ETKİLEDİ
Toplam yatırımlar 2022’nin tamamında yüzde 2,8 arttı. Şubat ayında ihracat 18 milyar 638 milyon dolar olarak açıklandı. Deprem felaketinin yaşandığı Şubat ayı tüm ülke için zorlu geçen bir aydı. İhracatta önemli potansiyeldeki on bir ilde yaşanan deprem felaketi ihracata aşağı yönlü yansıdı. Ticaret Bakanlığı tarafından, deprem bölgesindeki on bir ilin ihracatının şubat ayı ihracatında 1.5 milyar dolarlık doğrudan aşağı etki yaptığı açıklandı. ÜFE’deki aylık artışın yavaşladığını görüyoruz. Şubat’ta da döviz kurlarının yatay seyretmesi ve enerji fiyatlarındaki yavaşlama, ÜFE’deki artışın hız kesmesini destekleyen bir unsur. Baz etkisinin devam etmesiyle yıllık ÜFE’de de 9,85 puan gerileme var.

DEPREM BÖLGESİNDEN TEDARİK YAPALIM
TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yönetiminde 12 Sanayi Odası Başkanımız ile bir araya gelerek depremden etkilenen 11 ilimizin ekonomisini el birliği ile ayağa kaldırmak için istişarelerde bulunduk. Beş proje üzerinde görüş birliğine vardık. 1. Büyük ölçekli şirketlerimizi, hammadde ve yarı mamul tedariklerini deprem bölgesindeki firmalardan karşılamaya davet ediyoruz.  2. Oda ve Borsalar ile Sektör Meclisleri kanalıyla ulusal çapta faaliyet gösteren gıda perakendecilerinin tarım ve gıda ürünleri ile hammadde alımlarını deprem bölgesindeki üreticilerden yapmasını amaçlıyoruz.


TEKNİK DESTEK SEFERBERLİĞİ BAŞLATACAĞIZ
3. TOBB e-Ticaret Sektör Meclisi kanalıyla başlatılan pazar yerlerinin, deprem bölgesindeki firmalardan tüketiciye ulaştırılacak ürünler için komisyon almaması uygulamasının sektör genelindeki tüm firmalara yaygınlaştırılmasını ve bölgedeki üreticilerin ön plana çıkarılmasını amaçlıyoruz.4. İstihdamın ve ekonomik aktivitenin yeniden canlandırılması, hasar gören üretim tesislerinin tekrar faaliyete başlayabilmesi için Oda ve Borsalar vasıtasıyla ve üyelerimizin katkılarıyla teknik destek seferberliği başlatacağız. 5. Deprem bölgesindeki istihdamın toparlanması amacıyla 2023 yılı boyunca çalışanlardan kesilen gelir vergisi ve sigorta priminin çalışanlara iade edilmesinin faydalı olacağını değerlendiriyoruz.

STAJ KONUSUNDA İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ
Sayın KOÜ Rektörüm, Kocaeli Türkiye’nin tek bilimsel araştırma merkezi olan TÜBİTAK-MAM, Bilişim Vadisi ile 5 Teknopark, Ulusal Test Merkezi-TSE, 2 Teknoloji Transfer Ofisi ve 3 üniversitesi sayesinde bilgiye erişim noktasında oldukça avantajlı. Odamıza kayıtlı 3 bin 585 firmanın 329’u yabancı sermayeli. Bu çok uluslu firmalarda staj yapmanın öğrenciler açısından bir fırsat olduğunu düşünüyoruz.  Bu avantajları kullanarak ilimizde “Üniversite-Sanayi-Kamu İşbirliği”nin geliştirilmesi, Odamızın ana stratejileri arasında yer alıyor. Ayrıca en kolay işbirliği çalışmamızın 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin uzun dönem stajları konusunda olacağını düşünüyoruz. Bu konuda işbirliği yapmaya hazırız.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x