Kocaeli ÖNEM projesi 2023-2024 eğitim öğretim yılı 4. Dönem İlçe Yürütme Kurulları toplantısı bugün Valilik Akçakoca toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya Vali Seddar Yavuz, Vali Yardımcısı Dr. Mustafa Ayhan, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Akmanşen, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Doğan, ilçe milli eğitim müdürleri, okul yöneticileri ve öğretmenler katıldı.
VALİ YAVUZ’UN BAŞLATTIĞI PROJE OLUMLU SONUÇLAR ALMAYA DEVAM EDİYOR
Kocaeli’de Vali Seddar Yavuz’un başlattığı ve 3 yılda 879 bin 580 öğrenciye ulaşan Özel Nedenlerin Engelleriyle Mücadele (ÖNEM) Projesi Özellikle psikososyal, sportif, sanatsal, kültürel ve çevreyle ilgili yürütülen faaliyetlerle, çevreye duyarlı bireyler yetiştirip, yaşam kaliteleri daha da arttırarak olumlu sonuçlar verdi. Bağımlılıkla mücadelede de ciddi şekilde fayda sağlayan bu proje, çocukların zihinsel gelişimleri de desteklenmesine katkı sağmaya devam ediyor.
İLİMİZDE 12 İLÇEDEKİ OKULLARDA FAALİYETLER GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Çocuklar sadece ailelerin “Çocuklar değil aziz Türk milletinin evladıdır. “Sloganı ile yola çıkan proje kapsamında 12 ilçede 1150 okulda faaliyetler gerçekleştirildi. Proje kapsamında gerçekleştirilen anketler çocukların duygusal zekasının geliştirildiğini ortaya koydu. 9 ana hedef grubu bulunan ÖNEM projesinde 6 Şubat depreminin ardından depremzede çocuklar da bu hedef grubunda yer aldı. Bu güne kadar faaliyetlere katılan öğrenci sayısı ise 1 milyon 2.637’ e ulaştı.
“430 BİN AKTİF ÖĞRENCİ”
Vali Seddar Yavuz,” Bilginin çok hızlı yayıldığı, evlatlarımızı kendi istediğimiz gibi yetiştiremediğimiz, dijital dünyanın elimizden aldığı bir süreçten geçiyoruz. Böylesine bir dünyada evlatlarımızı hayata hazırlamak hepimizin en önemli beklentilerinden biridir. Bunu yapmak için herkes çok şanslı değil, kendi iradesi dışında karşılaşılan sorunlar mevcut. Hedef kitlemizin ne olduğunu anlattık. 430 bin aktif öğrencisi olan bir şehir olarak çocuklarımızı nasıl yetiştirmeliyiz? Bu soruları hepimiz soruyoruz. Toplumun her alanında bu gençlerimiz ile karşılaşıyoruz.
“HER ŞEYİ ÇOK İYİ YAPTIĞIMIZI İDDİA ETMİYORUZ AMA BİR ŞEY YAPMAK İSTİYORUZ”
Hele hele bağımlılığın bu denli arttığı, psikolojik sorunları olan, sevgi şefkat açığı olan çocuklar nere sığınacak? O kadar çok soru var ki biz bu soruları cevaplamak için yola çıktık. 2019’dan bu yana türlü değişiklikler meydana getirdik ama geldiğimiz noktada hiçbir şey yapmamaktansa bir şey yapıyor olmak evladır. Her şeyi çok iyi yaptığımızı iddia etmiyoruz ama bir şey yapmak istiyoruz. Gayretimiz, çabamız, samimiyetimiz var.
“RUHUNUZ İÇİN NE YAPIYORSUNUZ?”
Ne yaparsanız yapın değerlerden kopan projeler istediğimiz sonucu vermiyor. Bugün dünyanın karşılaştığı sorunların başı budur. Fizikle ilgili bir sorun yok, hepimiz birbirimize benzemeye başladı. Alnında çizik yok, burunlar aynı. Peki ruhunuz için ne yapıyorsunuz onu besliyor musunuz? Bunu ihmal ettiğimiz için insanlar antidepresana, uyuşturucuya kaçıyor.
“BİLİM VE AKIL IŞIĞINDA HER ŞEYİN ÇÖZÜLECEĞİNE İNANIYORUZ”
Bilim akıl her şeyi çözecekti diyor pozitivizm. Bilim ve teknoloji daha ileride değil mi? Evet, peki neden mutsuzuz. Demek ki bilim ve akıl her şeyi çözmüyor. O yüzden bu yaklaşım iflas etti. Bilim ve aklın ışığında her şeyi çözeceğimize inanıyoruz. Oysa o bugünü izah eder bugünün doğrusu da yarın aynı kalacak diye bir şey yoktur. Doğal yasalar ise tam aksi. Sadece menfaati ve çıkarı öne alırsanız bugünkü sıkıntıları yaşamaya devam ederiz.
“MADDİ İMKANI BİZ SAĞLARIZ”
Sorumluğumuzu yerine getirelim bu evlatlarımızın ellerinden sımsıkı tutalım. Suçtan şikayet etmeyelim, suçlu olamaması için gayret sarf edelim. Bağımlı olmadan bu çocukların ellerinden tutalım. Proje ışığında net bir şekilde ortaya çıkan değişimi görüyorsunuz. Bu şehir fark yaratmaya devam ediyor, o yüzden aynı şevkle çocuklarla ilgilenmeye devam edelim. Maddi imkânları biz sağlarız, para buluruz.
“ODALAR, SOKAKLARDAN DAHA TEHLİKELİ”
Ama bir çocuğa sevgi ve şefkat vermek o kadar kolay olmasa gerek. O yüzden doğru rol modele ihtiyacımız var. Önceden evlatlarımız evde odalarında olduğunda rahatlardık artık odalar sokaklardan daha tehlikeli hale geldi. Neden? Telefon, internet yüzünden. Dijital dünya hayatımıza öyle bir giriş yaptı ki çocuklarımız dünden daha büyük bir tehdit altında. Çocukları sadece eğitmek değil, belirli yaşlarda psikolojilerini bozabilecek şeylerin de dizayn edilmesi gerekir. Özellikle siber güvenlik konusunun dikkate alınması gerekir. Önümüzdeki süreci çok daha kıymetli değerlendireceğiz. Bir milyon çocuğa ulaşmak kolay bir şey değil, fevkalade bir rakama ulaştık. Evlatlarımız sizi örnek alıyor, o yüzden 40 dakikalık öğretmenlik değil, hayat boyu öğretmenliği öneriyoruz. En etkili şey söylediklerinizi yapmaktan geçer. Unutmayın marifet güzel konuşmak değil, güzel iş yapmak"dedi.
YORUMLAR