Uluslararası Sezai Karakoç Günleri başlıyor!

Uluslararası Sezai Karakoç Günleri başlıyor!

"Uluslararası Sezai Karakoç Günleri” Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 16-19 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Etkinlikler öncesinde bir tanıtım programı düzenlendi. Programda konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu "Gencinden yaşlısına her kesim insana hitap edecek etkinliklerin daha fazla insana ulaşmasını hedefliyoruz. Sezai Karakoç'un şiirleri yeniden duyulacaktır. " dedi.

Editor: Haber Editörü
14 Kasım 2023 - 14:55

Etkinlikler bununla da sınırla kalmayacak Büyükşehir Belediyesi, özellikle genç nesillere üstat Sezai Karakoç’u daha yakında tanıtmak amacıyla sosyal medyanın gücünü devreye alacak. Genel Sekreter Balamir Gündoğdu bu amaçla hayata geçirilen iki dijital proje hakkında bilgi sundu. Gündoğdu, bu projelerden ilkinin “Sezai Karakoç’un adamları, şehirleri, dizeleri” üst başlığıyla sosyal medya ve dijital video platformlarında dolaşıma girecek olan 39 bölümlük bir dijital yayın projesi olduğunu kaydetti. Proje kapsamında Sezai Karakoç’u etkileyen isimleri ve şehirleri uzmanlarına sorarak kayıt altına aldıklarını söyleyen Genel Sekreter, diğer yandan Üstad’ın kendilerini en çok etkileyen dizelerini de yorumlamalarını istediklerini belirtti. Genel Sekreter Gündoğdu; Coşkun Yılmaz, Yusuf Genç, Gökhan Ergür, İsmail Halis gibi pek çok önemli ismin yer aldığı projenin Sezai Karakoç için “kalıcı olarak yapılmış” önemli bir iş olduğuna da vurgu yaptı.

İKİNCİ DİJİTAL PROJEDE ÜNLÜ İSİMLER
İkinci dijital projenin “Sevgili Sezai Karakoç’umuz” olduğuna ifade eden ve bu konuda da bilgi veren Genel Sekreter, “Proje kapsamında Türkiye’nin yakından tanıdığı 10 isim Sezai Karakoç şiirleri okudu. Hülya Koçyiğit, Gri Koç, Ufuk Bayraktar, Işıl Açıkkar, İsmail Hakkı Ürün, Hakan Bilgin, Bahadır Yenişehirlioğlu, Hakan Albayrak, Uğur Işılak projede yer alan isimler. Aynı zamanda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın seslendirdiği “Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine” şiirine de proje kapsamında çok özel bir klip hazırlandı” dedi. Genel Sekreter, basın toplantısı aracılığıyla; kültürü, edebiyatı, sanatı ve düşünceyi sürekli destekleyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin, bu ve benzeri etkinliklerle “öncü rolü”nü sürdürmeye devam edeceğinin belirterek, tüm Sezai Karakoç sevdalılarını bu önemli ve dolu dolu geçecek uluslararası Sezai Karakoç günlerine davet etti. Basın toplantısının sonunda, ünlü sinema sanatçısı Hülya Koçyiğit tarafından seslendirilen Sezai Karakoç’un “Kar Şiiri” için hazırlanan klip basın mensuplarına izlettirildi.

"TOPLUMUN HER KESİMİNİN SORUNLARIYLA İLGİLİNEN BİR DÜŞÜNÜR"
Ardından kısa bir konuşma yapan Kocaeli Üniversitesi Genel Sekreteri Mustafa Eren de etkinlikte bir paydaş olarak yer almaktan dolayı çok mutlu olduklarını belirterek şunları ifade etti; "Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın henüz başkan olmadan önce akademisyenler ile bir toplantı yapmıştı. Başkanımız mutlu şehir vizyonu çizmişti. Ben de nasıl olacak diye merak ediyordum. Adı bir sanayi endüstri kenti ile özdeşleşen Kocaeli'yi bununla birlikte edebiyat kenti haline getireceğiz. Yaklaşık 1 milyon kişi kitap fuarını ziyaret etti. Kocaeli artık modern dünyada en çok dillendirilen birlikte yaşama kültürüne doğru ilerlemekte. Kocaeli Üniversitesinin de bir paydaş olarak katkı vermesinden dolayı teşekkür ediyorum. Sezai Karakoç toplumun her kesiminin sorunlarıyla ilgilenen bir düşünür. "

14 OTURUMDA 40 KONUŞMACI
Uluslararası Sezai Karakoç günleri içinde her yaşa hitap eden özel oturum, söyleşi, yarışma, tiyatro, şiir dinletileri, sergiler ve birbirinden farklı etkinlikler düzenlenecek. 14 oturumda, 40 konuşmacı Sezai Karakoç’un fikir dünyamıza kattığı anlamı ele alacak. Sayıları 25’i bulacak etkinliklere 9 ülkeden 80’i aşkın sanatçı katılacak. Paneller, özel oturumlar, sergi, tiyatro, konser ve yarışmalarla zenginleşen içeriğe yoğun bir katılım bekleniyor.

16 KASIM PERŞEMBE GÜNÜ BAŞLAYACAK
“Sezai Karakoç Günleri” 16 Kasım Perşembe günü başlayacak. Kocaeli Kongre Merkezi’nin seminer salonlarında şairin şiirlerini ve düşünce hayatını ortaya koyan oturumlar düzenlenecek. Bu oturumlara; “Hızırla 40 Saat” eserine atfen 40 konuşmacı katılacak. Yurtiçi ve yurtdışından alanında çok değerli isimlerin katılımıyla gerçekleşecek ‘’Sezai Karakoç Günleri’’, akademik alanda üniversite öğrencileri, araştırma görevlileri ve akademisyenler açısından bir atölye çalışması niteliği taşıyacak.

ÜSTAT KARAKOÇ İÇİN GEBZE VE İZMİT’TE MEVLİD-İ ŞERİF İCRA EDİLECEK
17 Kasım Cuma günü Cuma namazı öncesinde Gebze Arapçeşme ve İzmit Yeni Cuma Cami’lerinde Sezai Karakoç için bir mevlid-i şerif icra edilecek. Mevlid-i şerif sonrası cami çıkışlarında Üstadın hatırası için gül lokumları, tomurcuk güller ve gül şerbetleri ikram edilecek.

CUMA GÜNÜ İKİ ÖZEL OTURUM GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Hızırla Kırk Saat Konuşmaları’nın 3 oturum ve 9 isimle devam edeceği Cuma günü iki de özel oturum olacak. Türk düşünce tarihinin yaşayan en büyük isimlerinden biri olan Kurtuluş Kayalı “Sezai Karakoç’ta Düşünce: Bir Teklif” isimli özel bir oturum gerçekleştirecek.

FİLİSTİN İÇİN ÖZEL OTURUM
İkinci özel oturumumuz ise halihazırda korkunç bir soykırıma maruz kalan Filistin ve Gazze halkı için olacak. Filistin şiirinin yaşayan en büyük temsilcilerinden biri olan İbrahim Nasrallah, hem işgali ve direnişi anlatmak, hem de şiirlerini okumak üzere etkinlik konukları arasında yer alacak. Bu etkinlikte Nasrallah’ın şiirlerinin Türkçe çevirilerini Ayçin Kantoğlu yorumlayacak. Günün akşamında çok özel bir tiyatro oyunu da izleyiciyle buluşacak. Sezai Karakoç’un Leyla ve Mecnun şiirinden Ferah Tiyatro tarafından uyarlanan Leyla ve Mecnun oyunu tiyatro severlerin beğenisine sunulacak.

TBMM ESKİ BAŞKANI ŞENTOP KATILACAK
Program 18 Kasım Cumartesi günü de yine dolu dolu devam edecek. Hızırla Kırk Saat Konuşmaları’nın 4 oturum ve 12 isimle süreceği günde aynı zamanda Eski Meclis Başkanımız Sayın Mustafa Şentop “Bir Kültür ve Dava Adamı Sezai Karakoç” başlıklı özel bir oturuma konuk olacak. Akşam ise “Radyonun Yıldızlarıyla 7 Güzel Adam Şiir Dinletisi” programı düzenlenecek. Radyoların sevilen şiir yorumcusu ve programcılarıyla gerçekleşecek bu programda Sezai Karakoç şiirlerinin yanı sıra Necip Fazıl Kısakürek, Cahit Zarifoğlu, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Alaeddin Özdenören gibi ‘güzel adamlar’ın şiirleri seslendirilecek. Program ağırlıklı olarak Kudüs ve Filistin temalı şiirlerle ilerleyecek.

SON GÜNKÜ ÖZEL OTURUM KONUKLARI MAHİR ÜNAL, KILIÇASLAN YUSUF OLACAK
Uluslararası Sezai Karakoç günlerinin son etkinlikleri ise 19 Kasım Pazar günü yapılacak. Hızırla Kırk Saat Konuşmaları, 4 oturum ve 10 isimle devam edecek. Günün özel oturumu ise “Sezai Karakoç’un Türkiye’si” başlığıyla ve Eski Kültür Bakanımız Sayın Mahir Ünal, İsmail Kılıçarslan ve Selahattin Yusuf’un katılımıyla düzenlenecek. Etkinliğin kapanışı ise uygun görmesi halinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile gerçekleştirecek.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x