Stokçuluğun cezası artıyor: Fiyat artışlarının sebebi...

Stokçuluğun cezası artıyor: Fiyat artışlarının sebebi stokçuluk mu?

Stokçuluk yaptığı iddia edilen kişilere verilecek idari para cezasının artırılmasına ilişkin düzenleme bu hafta TBMM gündemine geliyor. AK Parti kurmayları, piyasalarda görülen fiyat artışının sebepleri arasında stokçuluk olduğunu söylerken iktisatçılar fiyatlardaki artışların enflasyonu yükselten politikalardan kaynaklandığı görüşünde.

Editor: Haber Editörü
20 Aralık 2021 - 11:42

Stokçuluk yaptığı iddia edilen kişilere yönelik yeni yaptırımları içeren kanunun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bu hafta yasalaşması bekleniyor.

AK Parti tarafından TBMM’ye sunularak Sanayi ve Ticaret Komisyonu’nda kabul edilen torba yasanın içerisinde bulunan stokçulukla mücadeleye ilişkin kanun maddeleri bu hafta içi TBMM Genel Kurulu’nun gündemine gelecek. Kanunun yılbaşından önce resmileşmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın stokçuluğun fiyat artışına sebep olduğu yönündeki sözleri üzerine harekete geçen TBMM AK Parti grubu, bu alandaki cezaları artırılması için kanun teklifi verdi.

Ancak ülkedeki enflasyonda stokçuluğun önemli bir sebep olduğuna dair çokça soru işareti var. Türk lirasındaki tarihi değer kaybı ürünlerin maliyetlerini ciddi oranda artırırken pek çok satıcı da fiyatlamalardaki bozulmalar nedeniyle zor durumda kaldı.


 
DÜZENLEMENİN AYRINTILARI
Son torba yasa düzenlemesiyle 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda değişikliğe gidilecek. Kanun değişikliğinin gerekçesinde ise “üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunulması durumunda öngörülen cezaların ağırlaştırılarak cezanın etkinliğinin ve caydırıcılığının artırılmasının amaçlandığı” belirtildi.

Ayrıca yapılan değişiklikle stokçuluğun cezai müeyyidesinin artırılacağı da belirtildi. Yasa ile cezanın alt ve üst sınırları ile bu sınırlar arasındaki fark da yeniden düzenlenecek.


Yasal düzenlemeye göre, aynı maddenin “Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunulamaz” hükmüne aykırı hareket edenlerin 100 bin Türk lirasından 2 milyon bin Türk lirasına kadar idari para cezası ile cezalandırılması öngörülüyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x