Özlü; “Bu güzelliklere mutlaka sahip çıkmalıyız”

Özlü; “Bu güzelliklere mutlaka sahip çıkmalıyız”

Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü “Tarih Yolu” projesini tanıttı. Başkan Özlü projeyle ilgili, “Tarihimize mührünü vurmuş sayısız kahramanlar bulunmakta. Bizlere düşen bu tarihi ve değerleri, geleceğe en doğru şekilde aktarmaktır.” dedi.

Editor: Haber Editörü
11 Ocak 2023 - 12:03

Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, il ve ilçe protokolünün de katılımıyla Tryp By Whndam Otel’de Başiskele’nin tarihini, turistik yerlerini kapsayan “Tarih Yolu” projesini tanıttı. Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü’nün ev sahipliğinde düzenlenen programa; Vali Yardımcısı Şenol Kaya, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Lastik- İş Sendikası başkanı Alaattin Sarı, Başiskele Kaymakamı Necip Çakmak ve vatandaşlar katıldı. Proje ile birlikte Kocaeli’nin ilk yerleşim alanlarından olan Başiskele’de geçmişten günümüze kadar ulaşmış tarihi noktaların gün yüzüne çıkarılması amaçlandı. Tanıtımda ilk olarak sözü alan Proje Tarihi Danışmanı Volkan Şenel, “Bu topraklarda yaşayan tüm medeniyetlerin önemli bir bölümü de Başiskele’de. İzmit’ten daha eski bir yerleşim tarihi olan Başiskele’nin Kocaeli’de önemli bir tarihi üssü olduğunu görüyoruz. Burada önemli bir adım atıldı.

“GENÇLERİMİZE YOL GÖSTERECEK”
Başiskele’de doğa turizminin yanında tarih turizmi de eklendi. Çok önemli tarih rotaları ve durakları var. Bu bölgede yaşayan insanların izleriyle karşılaşıyorsunuz. İstiklal harbi döneminde bağımsızlığımıza erişebilmemiz için yapılan çoban ateşlerini görüyorsunuz. Kara Fatma’nın mücadelesine şahit oluyorsunuz. İnsanlarımıza tarih bilinci aşılama adına önemli bir misyon yüklenecek bu proje, gençlerimize de yol gösterecektir. İstiklal harbimizi nasıl kazandığımızı gençlerimiz bu proje ile daha iyi anlayacaktır. Bu projeyi bugün sizlerle buluşturan Başiskele Belediye Başkanımız sayın Mehmet Yasin Özlü’ye teşekkür ediyoruz. Bu nedenle özellikle önemli bir tarihi mirasa sahip olan Başiskele’mizde var olsun tarih yolu projesi diyoruz.”

BAŞİSKELE TARİHİ MİRASIYLA DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKİYOR
“Tarih yolu projemizin hedefi kendi şehrini, tarihini, kültürünü koruyan şuurlu nesillerin yetişmesidir” diyen Başkan Özlü projenin detaylarını şu sözlerle açıkladı; Başiskele ilçemiz geçmiş medeniyetlerin izlerini taşıyan köklü tarihi, kültürel zenginliği, tarihi mirası, turizm değerleri ve eşsiz doğal güzellikleriyle dikkatleri üzerine çekiyor. Bu eşsiz emanetin bugünkü bekçileri olan bizler bu tarihe, kültüre ve doğal güzelliklere mutlaka sahip çıkmalıyız. “Başiskelelilik” şuuruyla hareket eden bizler için, bu önemli bir görevdir.


GEÇMİŞTEN KALANA SAHİP ÇIKACAK
Zira, bizim tarihimiz baştan başa, şanla şerefle doludur. Tarihimize mührünü vurmuş sayısız kumandanlar, kahramanlar, idareciler, ilim adamları, sanatkârlar, manevi dinamikler vs. bulunmaktadır. Bizlere düşen bu tarihi ve değerleri, geleceğe en doğru şekilde aktarmaktır. Tarih Yolu projemizin yegâne hedefi; kendi şehrini, tarihini, kültürünü, mirasını bilen/tanıyan/koruyan şuurlu nesillerin yetişmesine vesile olmaktır. Geçmişten kalana sahip çıkacak bu proje, gelecek kuşaklar için atılmış manidar bir adım olup; Kocaeli şehrimizde önemli bir tarih-kültür-turizm aksı oluşturacaktır.


İLÇEMİZİN TARİHİ MİRASINI GÜN YÜZÜNE ÇIKARTIYORUZ
Başiskele Belediyesi olarak söz verdiğimiz ve hayata geçirmeyi planladığımız “Tarih Yolu” projemiz kapsamında; Tarihi Müze Gemi/Denizcilik Tarihi Simülasyon Merkezi, Bahçecik Amerikan Koleji, Hüseyin Kaptan Şehitliği ve Anıtı, Bahçecik Osmanlı Çeşmesi, Kurtuluş Savaşı Siperleri, Servetiye Karşı Taş Camii, Servetiye Köprüsü, Servetiye Milli Mücadele Müzesi, Servetiye Milli Mücadele Anıtı, Tepecik Camii, Çuhane-i Hümayun Su Bendi, Paşadağ Kalesi olmak üzere 12 noktada restorasyon, onarım, tanıtım ve turizm çalışmalarıyla ilçemizin tarihi mirasını gün yüzüne çıkartıyoruz. Şimdi sizlere Tarih Yolu projemizin tarihi rotaları ve kültür durakları hakkında kısaca bilgiler vermek istiyorum:


TARİHİ MÜZE GEMİ (DENİZCİLİK TARİHİ SİMÜLASYON MERKEZİ):
Geçmişten günümüze denizcilikte önemli bir merkez olan İzmit Körfezi’nin önemli iskelelerinden ikisi, Başiskele’de bulunmaktadır. Bunlardan birisi Seymen İskelesi, diğeri ise İzmit Körfezi’nin karayla buluştuğu son noktada bulunan Başiskele İskelesi’dir. Roma’dan Bizans’a, Cenevizliler’den Osmanlılar’a, sonrasında ise günümüze kadar önemli bir tarihsel kesiti olan İzmit Körfezi denizcilik tarihinin genç kuşaklara anlatılacağı, tarihi bir geminin yapılıp sergileneceği ve Kocaeli denizcilik tarihiyle ilgili bilgilerin aktarılacağı bir simülasyon merkezi oluşturulacaktır.

HÜSEYİN KAPTAN ŞEHİTLİĞİ VE ANITI:
Dünya Savaşı ve Milli Mücadele döneminde ilk direniş hareketlerinin görüldüğü yerlerin başında Başiskele bölgesi gelmektedir. Seymen-Bahçecik Yolu’nun Damlar Sapağı mevkiinde ayrılıkçı Ermeni çeteleri tarafından şehit edilen Kaptan Hüseyin Reis ve ailesine ait bir mezarlık bulunmaktadır. Bu şehitlerimizin aziz hatırasına hürmeten yeni bir şehitlik ve anıt yapılmıştır 24 Nisan 2021 tarihinde açılmıştır.


BAHÇECİK AMERİKAN KOLEJİ:
19. Yüzyılda İzmit Sancağı’ndaki önemli yerleşim yerlerinden birisi olan Bahçecik’e inşa edilmiş olan, büyük bir eğitim kompleksidir. Gerçek adı “Bitinya Yüksek Okulu” (Bithynia High School) olan tarihi yapının günümüze ulaşan bölümlerinin restorasyonu yapılarak, şehrimizin kültür, sanat etkinliklerinin yapıldığı, turizm faaliyetlerinin yürütüldüğü bir merkez haline getirilmesi sağlanacaktır. Bu konuda, Kolej’in mülk sahibiyle birlikte çalışma yürütülmekte olup, şuan yapının restorasyon projesi hazırlanmaktadır.


BAHÇECİK OSMANLI ÇEŞMESİ
Bahçecik’in merkezinde bulunan çeşme yapısı, Osmanlı döneminde yapılmış olup, Kocaeli’nde bu formdaki tek örnektir. Mermer malzeme kullanılarak inşa edilmiş olan ve üç bölümden oluşan çeşmenin restorasyonu yapılarak, turizm açısından tanıtılacaktır.


KURTULUŞ SAVAŞI SİPERLERİ
Milli Mücadele döneminde ilk direniş hareketlerinin başladığı yerlerin başında gelen Başiskele bölgesinde kurulan milli müfrezelerle, önemli başarılar elde edilmiştir. Bu müfrezeler ve bölge halkı tarafından yapılan siperler, Milli Mücadele döneminden günümüze ulaşan tek siper yapılarıdır. Milli Mücadele'nin tali cephelerden biri olup Yunan/İngiliz kuvvetlerine karşı mücadele verilen siperlerin bulunduğu alanda, siperlerin bakım ve onarımı yapılacak, öğrencilerimize bu tarihi alanda çeşitli eğitimler verilecek, buraya yapılacak bilgilendirme panolarıyla tarihsel hafızamız yaşatılacaktır.


SERVETİYE KARŞI TAŞ CAMİİ
Başiskele Servetiye Karşı Mahallesi’nde bulunan tarihi cami, Osmanlı döneminde 19. Yüzyılın sonunda yapılmıştır. Yöresel malzeme kullanılarak yerli ustalar tarafında inşa edilen yapının bakım, onarım ve çevre düzenlemesi yapılacak, bilgilendirme ve yönlendirme tabelaları konularak dini turizm açısından tanıtımı sağlanacaktır.


SERVETİYE KÖPRÜSÜ
Servetiye Camii ile Servetiye Karşı Mahalleleri arasında bulunan tarihi köprü, Osmanlı döneminde 19. Yüzyıl sonunda inşa edilmiştir. Servetiye Köprüsü, mimari üslubuyla Kocaeli’ndeki tek örnektir. Yöresel malzeme kullanılarak Karadenizli ustalar tarafından yapıldığını bilinen köprünün çevre düzenleme çalışmaları yapılacak, coğrafi işaretlenmesi sağlanacak, bilgilendirme tabelaları konularak turizm açısından tanıtımı yapılacaktır.


SERVETİYE MİLLİ MÜCADELE ANITI
Kurtuluş Savaşı yıllarında, Kocaeli bölgesinde yöre halkı tarafından kurulan milli müfrezelerden bir tanesi de Servetiye Milli Müfrezesi’dir. İşgalci İngiliz ve Yunanlılara karşı verdikleri mücadeleyle tanınan Servetiye Milli Müfrezesi şehitleri için yapılan anıtın coğrafi işaretlenmesi/tescili sağlanarak, milli tarihimize dikkat çekmek açısından tanıtımı yapılacaktır.


SERVETİYE MİLLİ MÜCADELE MÜZESİ
Kurtuluş Savaşı yıllarında kurulan Servetiye Milli Müfrezesi’nde mücadele veren, şehit ve gazi olan yöre halkından günümüze ulaşan silah, mühimmat, giysi ve çeşitli eşyaların bulunduğu müzenin iç tanzim ve teşrifi yeniden yapılacak, müzeyi tanıtıcı materyaller hazırlanarak turizm açısından tanıtımı sağlanacaktır.


TEPECİK CAMİİ
Başiskele Tepecik Mahallesi’nde bulunan tarihi cami, Osmanlı döneminde 19. Yüzyılın sonunda yapılmıştır. Yörede bulunan bir taş ocağından sağlanan özel bir taş malzeme ile inşa edilen yapının çevre düzenlemesi yapılacak, bilgilendirme ve yönlendirme tabelaları konularak dini turizm açısından tanıtımı sağlanacaktır.

ÇUHANE-İ HÜMAYUN SU BENDİ
Osmanlı ordusunun giysi talebini karşılamak amacıyla, Sultan Abdülmecid döneminde inşa edilen ve Osmanlı Devleti’nin ilk sanayi yapılarından birisi olan Çuha Fabrikası’nın su bendidir. Padişah yapısı olan Çuha Fabrikası’nın çalışmasını sağlayan sistemi çalıştıran tarihi su bendinin, bakım ve onarımı yapılacak, turizm açısından tanıtımı sağlanacaktır. Bu proje kapsamında yapılan tarihsel araştırmalarda Sultan Abdülmecid’in Başiskele’ye gelerek bu su bendini ziyaret ettiği tespit edilmiştir.


PAŞADAĞ KALESİ
Başiskele Paşadağ Mahalesi’nde bir tepe üzerinde bulunan Paşadağ Kalesi, Geç Roma-Erken Bizans döneminde yapılmış, Osmanlı döneminde de kullanılmıştır. İlçemizdeki en önemli kültürel miraslarımızdan birisi olan Paşadağ Kalesi’nde arkeolojik araştırmalar yapılacak, kısmı onarım ve bitki temizliği yapılacak kalenin turizm tabelaları, bilgi panoları konularak turizm açısından tanıtımı sağlanacaktır.”

Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü program sonunda projeye katkı sağlayan Fatma Saral ve Amerikan Koleji sahibi Meral Önder’e hediye taktim etti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x