Medikalciler bitme noktasına gelebilir

Medikalciler bitme noktasına gelebilir

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın borçlardan yüzde 30’a varan oranla feragat istemesi, Türkiye geneli yaklaşık 10 bin kuruluşun tepkisine neden oldu. Türkiye geneli eşzamanlı gerçekleştirilen basın açıklaması KOTO’da gerçekleştirildi. Açıklamada, medikalciler, feragat talebiyle bitme noktasına gelebileceklerini belirtti.

Editor: Haber Editörü
12 Eylül 2020 - 13:26

Kamunun ve üniversite hastanelerinin sektöre olan 19 milyar TL’lik borcu için Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yüzde 30’a varan oranla feragat istediği belirtildi. Konuyla ilgili Türkiye geneli eşzamanlı gerçekleştirilen basın açıklaması ilimizde Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Eğitim Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya KOTO 11. Sağlık Komitesi Başkanı Hüseyin Gezer, Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçileri Dernekleri Konfederasyonu (TÜMDEF) Başkanı Ufuk Özkaya, Marmara Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçileri Derneği (MASSİAD) Temsilcisi Mahmut Cumbul ve sektör temsilcileri katıldı. Toplantıda ayrıca Kocaeli’de 200 medikalci olduğu bilgisi de paylaşıldı.

TÜM İMKANLARINI ORTAYA KOYDULAR

KOTO 11. Sağlık Komitesi Başkanı Hüseyin Gezer, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Bizler Medikal Sektörü temsilcileri olarak; tıbbi malzeme ve tıbbi cihaz alanlarında faaliyet gösteren ve tüm Türkiye’de sayısı 10 bini bulan kuruluşlarız. Yaklaşık 200 bin çalışana istihdam olanağı sağlamaktayız. 2 buçuk milyar dolarlık ticaret hacmi ile çalışıp üreten, vergisini ödeyen ekonominin temel çarklarından birisiyiz. Her dönemde olduğu gibi pandemi döneminde de tüm sağlık çalışanları gibi gece gündüz demeden halkımızın sağlığı için sağlık kuruluşlarımıza kesintisiz ürün ve hizmet sunmak önceliğimiz oldu. Tüm dünya tıbbi malzeme bulamazken sektörümüz, gece gündüz çalışarak halkımız ve ülkemizin kimseye muhtaç olmaması için elinden gelen tüm imkanlarını ortaya koymuştur.

ÇOK ACİL ÖDENMESİ GEREKİYOR

Sektörümüzün karlılık oranları başta Sağlık Bakanlığımız olmak üzere ilgili kurumlar tarafından belirli mekanizmalar üzerinden kontrol ve denetime tabidir. Buna karşın halihazırda 3 yılı aşkın süredir alacağını tahsil edemeyen işletmelerimiz bulunmaktadır. Bu durum sektörün ilerleyişi açısından ciddi şekilde sıkıntılar oluşturmaktadır. Her fırsatta Sağlık Bakanlığımıza sektörün alacaklarının çok acil ödenmesi gerektiğini, yerli ve milli ürünlerin ancak sektörün çarklarının döndürülmesi ile oluşturulabileceğini ifade ederken Maliye Bakanlığımız tarafından dün sektör temsilcileri ile yapılan görüşmede, alacaklardan yüzde 30 ile yüzde 60 arasında feragat edilerek ödemelerinin yapılabileceği görüşülmüştür. Sektörümüzün mevcut alacaklarında böyle ıskonto yapması mümkün değildir” ifadelerine yer verdi.

FİYAT İSTİKRARSIZLIĞI DÖVİZ KURUNDAN

Sektörümüzde oluşan fiyat istikrarsızlığın sebebi firmalarımız değil döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar, dünya genelinde arz-talep dengesinde yaşanan bozulmalardır ve artan vergi kalemleridir. Buna rağmen kamunun ve halkımızın ihtiyacı olan tüm tıbbı malzemeler sektörümüz tarafından fedakarca temin edilerek hızlı ve kesintisiz olarak ulaştırılmaktadır. Sektörümüzün yüksek kar şansı bulunmamaktadır. Medikal sektöründe faaliyet gösteren firmaların alacaklarından feragat etmelerinin talep edilmesi, yerli ve milli üretimi her fırsatta destekleyen Sayın Cumhurbaşkanımızın belirlediği politikalara ulaşmayı sekteye uğratabilir.

SEKTÖR TEDİRGİN

Kamu alacaklarında yaşanan belirsizlikler ve alacaklarından indirim talep edileceği endişesi sektörü aşırı derecede tedirgin etmektedir. Sunulan hizmetlerin devamlılığının sağlanması noktasında sorunlar yaşanabilir. Firmaların iflas etmesi durumunun da işsizliği körükleyeceği aşikardır. Medikal sektörünün yerli ve milli olması savunma sanayisi kadar önem arz etmektedir. Bu nedenle yerli üretim medikal ürünlerinin alım garantisi kapsamına alınması gerekmektedir. Mevcut ekonomik şartlarda zaten ciddi sıkıntılar yaşayan sektörümüz feragat talebiyle bitme noktasına gelebilir, mal ve hizmet sunumunda ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Pandeminin ikinci fazını yaşadığımız şu günlerde sağlık çalışanlarına ve medikal firmalarına her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğu kanısındayız.

HER SEKTÖRDE OLDUĞU GİBİ YANLIŞ YAPANLAR VAR

Medikal sektörü pandemi süresince mücbir sebep kapsamına alınmamıştır.  Pandemi süreci dahil tüm KDV, stopaj, SGK ödemeleri hatta tahsil etmediği faturaların tüm vergilerini ödemiştir. Her sektörde olduğu gibi yanlış yapanlar varsa Sağlık Bakanlığımız ve ilgili kuruluşlar tarafından tespit edilerek cezalandırılmalıdır. Yaklaşık 3 yıl geriden gelen ve 19 Milyar TL’yi bulan kamu alacaklarının hızlı bir şekilde sektörümüze ödenmesi hayati önem taşımaktadır. Herhangi bir ıskonto feragati yapmamız mümkün değildir. Sayın Cumhurbaşkanımız ve ilgili Bakanlıklardan talebimiz, hakediş ve alacaklarımızın hızlı bir şekilde ödenmesi, sözleşme sürelerine bundan sonra azami şekilde riayet edilmesi ve eczane ve hastane ödemelerinde olduğu gibi yasal güvence altına alınmasıdır. Aksi takdirde zor durumda kalan sektörün geri dönülmez sıkıntılarla karşı karşıya kalacağı ortadadır. Malzeme eksikliğinden insan ölmedi. ”

KÜLLİYEN DOĞRU DEĞİL

MASSİAD Temsilcisi Mahmut Cumbul, “Ölmek üzere olan sektörün çığlıkları. Sayın maliye bakanı ve yardımcıları, sektörün zaten fahiş fiyatı sattığını, paranın bir kısmının feragat edilerek sektöre katkı yapmasını istediklerini söylediler. Bu tümüyle yanlış. Ya birileri maliye bakanı ve yardımcılarını kandırıyor ya da bu dezenformasyon süreci bilerek yapılıyor. Sektörün alacaklarının yüzde 60’ından fazlası sağlık bakanlığının hastanelerinde. Biz, sağlık bakanlığı hastanelerde 3-4 seneyi düşünüp fiyat verdiğimiz konusu küllüyen doğru değildir. Bu bilgi kirliliğidir” dedi.

BİZİM VERGİMİZ KURUŞU KURUŞUNA ÖDENİR

“Sektörün ayakta kalması mümkün değil” diyen Cumbul, “Firmaların fahiş fiyatlarına mal sattıkları konusu var. Firmalar, ihale kanunun getirdiği bütün yükümlülüklerle hareket etmektedir. Fiyatları bizzat kendileri belirliyor. Birileri fahiş fiyat verdiyse, ödeme zamanında mı aklınıza geldi? Verildiği zaman da ‘Ben alamam’ demediniz de bizim alacaklarımızın bu kadar birikmesine sebep oldunuz. Her sektörde durumdan vazife çıkaran insanlar olabilir ama biz yaklaşık 10 bin firmadan ve milyonlarca üründen bahsediyoruz. Bu feragatin yapılmasının gerekçesi ‘bizim paramız yok, biz veremiyoruz’ ise bu samimiyet gösterilirse oturup konuşalım. Bu sektörü bitirmeye yönelik. Bu oranlarla sektörün ayakta kalması mümkün değil. Bizim vergimiz kuruşu kuruşuna ödenir” ifadelerinde bulundu.

ASLA KABUL EDİLEBİLİR DEĞİLDİR

TÜMDEF Başkanı Ufuk Özkaya, “Devletten destek alamdan elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Pandemi döneminde yasaklar geldi buna rağmen kendi özsermayemizle ayakta durduk; ödemelerimize almamıza rağmen kamunun ihtiyaçlarını karşıladık. Bu sene 2 defa ödeme geldi. Bu feragat rakamları asla kabul edilebilir rakamlar değil. Bu süreçte kapatmak zorunda kalanlar oldu. Yeni malzeme üretebilecek ya da getirebilecek durumumuz kalmadı” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x