Kocaeli’de bu dönem ortak sınav yapılacak

Kocaeli'de bu dönem ortak sınav yapılacak

2023-2024 eğitim-öğretim yılında, ülke genelinde ortak yazılı sınavların yapılacağı belli olmuştu. Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü, öğretim yılı başında hangi sınıf ve derslerden ortak sınav yapılacağını duyurdu

Editor: Haber Editörü
02 Ekim 2023 - 12:58 - Güncelleme: 02 Ekim 2023 - 13:29

Ortak sınav ile ilgili sorular gündemden düşmüyor. Yeni eğitim öğretim yılında milyonlarca öğrenciyi meraklandıran ortak sınav hakkında bakanlık tarafından bilgilendirme yapıldı. Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği, il zümreleri toplantı planlaması ve yapılacak ortak sınavlarla ilgili bilgilendirme toplantısı İl Millî Eğitim Müdürü Ömer Akmanşen başkanlığında, il yöneticilerinin katılımıyla Kocaeli Millî Eğitim Müdürlüğü Ek Hizmet Binası'nda gerçekleştirildi. Okullarda sonuç odaklı değil süreç odaklı ölçme değerlendirme yapılacağı belirlendi.

Değerlendirmenin yapılacağı yönetmelik kapsamında:

Ülke genelinde ortak yazılı sınavlar yapılacak. Bakanlıkça öğretim yılı başında hangi sınıf ve derslerden ortak sınav yapılacağı duyuruldu. Millî Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin gelişimini takip etmek, müfredatın işlenmesinde okullar arasında bütünlük sağlamak ve uygulama birliği oluşturmak amacıyla bu yıl ilk kez ortaokul 6. sınıfların "Türkçe" ve "matematik" dersleri ile lise 9. sınıfların "Türk dili ve edebiyatı" ve "matematik" derslerinin ikinci yazılı sınavlarını "ülke genelinde ortak
sınav" olarak düzenleme kararı aldı. Bu doğrultuda ortak yazılı sınavlar okullarda öğretmenler tarafından uygulanıp değerlendirilecek.

İL/ İLÇE GENELİNDE ORTAK YAZILI SINAVLAR YAPILACAK 
İl/ilçe genelinde hangi sınıf ve derslerde ortak sınav yapılacağı İlçe Millî Eğitim Müdürleri Kurulu tarafından karar verilerek açıklanacaktır. Ülke, il/ilçe genelinde yapılmayan tüm sınavlar okullarda ortak sınav olarak yapılacak.

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında bazı derslerden ve mesleki eğitim merkezlerinde ortak sınav yapılmayacak.

Yazılı sınavların “Konu Kazanım Soru Dağılım Tabloları” eğitim öğretim yılı başında il zümreleri tarafından hazırlanarak ilan edilecek.

Okullarda birden fazla öğretmen tarafından okutulan derslerin tüm sınavları ortak yazılı olarak yapılacak.

Okullarda öğretmenler tarafından yapılacak yazılı sınavlarda açık uçlu ve kısa cevaplı sorular kullanılacak.

Ülke il/ilçe ve okul genelinde ortak yazılı sınavlar yapılacak.

Okullarda süreç odaklı değerlendirme ön plana alınacak.

Eğitimdeki gelişmeler sürekli izlenecek.

İlkokul 4. sınıflarda yazılı sınav saati uygulaması yapılmayacak. 4. sınıflarda öğrenci notları öğrenci gelişim dosyasına göre verilecek.

Okul öncesi ve ilkokul 1, 2, 3 ve 4 üncü sınıflarda öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimi sürekli takip edilerek.

OKULLARDA SINAV HAFTASI UYGULAMASINA GEÇİLECEK
Her dersten dönemde iki sınav yapılacak. Haftalık ders saat sayısı altı ve üzeri olan derslerde il sınıf/alan zümrelerince karar alınması durumunda üçüncü sınav yapılabilecek. Okullarda sınav haftası uygulaması yapılacak.

Okullarda sınavlar:
1. dönem 1. sınavlar: Ekim ayı son haftası–Kasım ayı ilk haftası,
1. dönem 2. sınavlar: Aralık ayı son haftası–Ocak ayı ilk haftası,
2. dönem 1. sınavlar: Mart ayı son haftası–Nisan ayı ilk haftası,
2. dönem 2. sınavlar: Mayıs ayı son haftası–Haziran ayı ilk haftası, aralığında yapılacak.

Sınav tarihleri, öğretim yılı başında okullar tarafından e-okuldan ilan edilecek.

Sınav haftasında okullarda ders işlenmeye devam edecek.

Her sınavdan sonra öğrencilerin eksikliklerinin tespit edilmesi için sınav analizleri yapılacak.
Sınavlarda soru dağılımları “Konu Soru Dağılım Tablosuna” göre hazırlanacak.

Konu soru dağılım tablosu il sınıf/alan zümreleri ve/veya okul sınıf/alan zümreleri tarafından hazırlanacak. Soru sayıları ve kazanımlar öğrencilerle paylaşılacak.

Dil sınavları uygulamalı olarak yapılacak ve çocukların yazma becerileri geliştirilecek Türkçe/Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil derslerinin sınavları; dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini ölçmek için yazılı ve uygulamalı olarak yapılacak.

İlkokullarda öğrencilerin Türkçe'nin doğru ve güzel kullanımını geliştirmek amacıyla dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerinin izlenmesi ve geliştirilmesine yönelik özel olarak geliştirilen ölçme araçları kullanılacaktır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x