Kocaeli’nin başarılı iş insanlarından Adnan Sak, virüs salgını nedeni ile herkesin evlere kapandığı, yatırımların durduğu bu günlerde Isparta’nın Gelendost ilçesinde çok önemli bir projeye imza atıyor. 40 yıl önce Kocaeli’ye gelen Adnan Sak kuracağı modern meyve işleme ve kurutma fabrikası ile hem bölge insanına istihdam sağlayacak hem de bölgenin değerine değer katacak. Ayrıca bu tesis, salgının başladığı günden beri Türkiye’deki en dikkat çekici yatırımlar arasında da gösteriliyor.
TÜKOSİAD’DAKİ TOPLANTI SONUNDA HAREKETE GEÇTİM
Kısa adı Tükosiad olan Tüm Kobi Sanayicileri İş Adamları Derneği’nin de yönetiminde yer alan, 40 yıl önce Kocaeli’ye gelen Adnan Sak, Tükosiad yönetimi ile yaptığı toplantıda ortaya çıkan bir fikrin ardından harekete geçtiğini ve herkesin evinde olduğu salgın günlerinde yatırım yapmaya karar verdiğini belirterek şunları söyledi: Tükosiad yönetimindeki arkadaşlarım ile birlikte toplantı yaparken –Ülkemiz için üretmemiz, tarıma yoğunlaşmamız, toplumun tamamını ilgilendiren projelere imza atmamız lazım- diye bir öneride bulundum. Öneri sonrasında tarım komisyonu kurduk ve başkanımız Nurettin Aslantürk ile arkadaşlarımız tarım komisyonu başkanı olarak beni önerdi. Ben de aldığım bu görevin ardından harekete geçtim.
YATIRIMI DOĞRU YERDE YAPMAK ÇOK ÖNEMLİ
Tarıma adım atmanın en hızlı yolu tıbbi bitkiler yetiştirip onu işleyecek bir tesis kurmaktan geçiyor. Üreteceğin ürünü de tüketiciye ulaştırmak için çok yönlü düşünmen gerekiyor. Bu nedenle yatırımı doğru yerde yapmak da çok önemli. 2019 yılının haziran ayından bu güne kadar 32 il ve 50 ilçe gezerek araştırmalarımı yaptım. Bu yolculuğumda değerli kardeşlerim İsmail Yıldız, Oktay İşleyen ve Muharrem Turhan beni yalnız bırakmadı. En doğru yatırımı yapmak için 1000’e yakın çiftçi ile konuştum, il ve ilçelerin ziraat ve tarım müdürleri ile istişarelerde bulundum. Meyve işleme ve kurutma işine girmeye karar verdim.
NEDEN ISPARTA?
Balıkesir, Malatya, Kayseri gibi iller tavsiye edildi. Biraz gözden uzak olmasını istedik açıkçası. Isparta’nın konumu idealdi. Açılma anlamında çok uygun bir coğrafyada yer alıyor. Meyve ve sebzenin merkezi, çevre illere yakınlığını da düşündüğümüz için Isparta’yı tercih ettik. Daha da önemlisi Isparta’da böyle bir yatırımın eksik olduğunu da gördük.
MURAT TUNÇTÜRK HOCAMIZ VESİLE OLDU
Van’daki incelemelerimde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Tunçtürk ile tanıştım. Bitki bilimi konusunda bizi bilgilendirdi. Hatta Isparta kadar uzanan yolda bizim en büyük yardımcımızdı. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nda idareci olan Abdullah Maden bey ile buluştuk. O da çok çalışkan birisi. Bizi Isparta’nın Gelendost ilçesine götürdü. Belediye Başkanı Mehmet Sezgin Bey ile bir araya geldik ve meyve kurutma fabrikası ile ilgili yatırımımızın olacağını kendileri ile paylaştık. Sağ olsunlar sayın başkanımız her konuda bize yardımcı oldu.
KADIN GİRİŞİMCİLERİMİZLE BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ
Hep birlikte Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın desteklediği kadın girişimcilerimizin yanına gittik. Kadın girişimcilerimizin aldığı makinelerin de ürettiği ürünleri pazara sunacağımızı belirttik. 2 bin metrekare açık, 2 bin metrekare de kapalı alan tahsis edilince biz de yatırımın Gelendost ilçesine yapılmasına karar verdik. Kadın girişimcilerimizle işbirliği içinde çalışacağımız için de ayrıca mutlu olduğumu ifade etmeliyim. Bizi sevindiren bir diğer konu ise, Gelendost İlçesine Belediye Başkanı Sayın Mehmet Sezgin’in yatırımdan ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirmesiydi.
DÜNYANIN EN KALİTELİ ELMALARINDAN
Pek bilinmese de, Isparta’nın Gelendost ilçesinde yetişen elmalar gerek aroma ve lezzet, gerekse de besin değeri açısından dünyanın en iyi elmaları arasında gösteriliyor. Elmalar lezzetini Eğirdir Gölü’nden ve bölgenin ikliminden alıyor. Isparta’da bir yılda üretilen 600 bin ton elmayı stoklayacak soğuk hava depoları mevcut. Ancak çiftçi bu kadar iyi bir üretim potansiyeline sahip olan ilden sağlıklı bir verim elde edemiyor. Birisi geliyor hasat zamanı ürünün kilosunu ucuza alıyor, 15 gün, bilemedin 1 ay sonra 4-5 kat fazla paraya pazara sunuyor.
ELMA ÜRETİMİNİN 4’TE 1’İNİ ISPARTA KARŞILIYOR
Türkiye’de bir yılda yetiştirilen 2.5 milyon ton elmanın yüzde 25’ini Isparta karşılıyor. Isparta’da ve Gelendost İlçesi’nde elmanın dışında kiraz, kayısı, çilek gibi meyveler de yetiştiriliyor. Tesisi kurduktan sonra tüccar ürünün kilosunu çiftçiden kaç liraya alıyorsa biz de aynı fiyattan alacağız. Önümüzdeki süreçte de bölgedeki tarlaları satın alıp kendi ürünümüzü yetiştirmek istiyoruz.
ÜRETİCİ ÇİFTÇİMİZE KÂRIMIZIN YÜZDE 20’SİNİ VERECEĞİZ!
Çiftçimizden, bize lazım olan meyvenin üretilmesini de isteyeceğiz. Ürünleri sattıktan sonra kârımızın yüzde yirmisini yine çiftçilerimize geri vereceğiz. -Karnımız doysun bize yeter- düsturundan asla sapmayacağız. Ne kazandıysak oraya yatırım yapacağız. İnşallah tercih edileceğiz. Bu güveni tesis edeceğimize inanıyorum.
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ’NDEN YARALANACAĞIZ
Türkiye’de 15 bin çeşit bitki var. Bu bitki türlerinin sadece 3 bini bulunduğu ilde yetişiyor. Süleyman Demirel Üniversitesi bitki, sebze ve meyve bilimi konusunda ülkenin söz sahibi üniversiteleri arasında bulunuyor. Üniversite bünyesinde başta gül olmak üzere tıbbi ve aromatik bitki türleri, sebze ve meyve konusunda derin araştırmalar yapan, engin bilgilere sahip kıymetli öğretim üyelerimiz var. Üniversitemizin bu değerlerinden de mutlaka yararlanacağız.
10 YIL SONRA DA AYNI LEZZETE YİYEBİLECEKSİNİZ
Öncelikli olarak kuru meyve işi ile ilgilenecektik. Ancak bölgedeki potansiyeli görünce yatırımı hem yaş hem de kuru meyveye çevirdik. Kurutmayı genel olarak ısıtarak yaparlar. Biz kurutmayı donduracağız, vakumlayacağız. Avrupa’nın da benimsediği bu kurutma sistemi sayesinde oda sıcaklığında saklanılan kurutulmuş meyve 10 yıl sonra da dalından düşmüş olduğu günkü lezzet ve aromasında yenilebilecek, besin değerinin yüzde 97’si korunacak. Tesisin içine laboratuvar da yapacağız. İstenilen besin değerine ulaşmayan ürünlerimizi asla piyasaya sürmeyeceğiz!
YATIRIMIN TOPLAM MALİYETİ 7 MİLYON LİRAYI BULUYOR
Fabrikada dondurarak yapılacak meyve kurutma cihazının tanesi 1 milyon 200 bin lira. Bu cihazdan 4 tane almayı planlıyoruz. Isıtmalı kurutma makinesinden de 1 tane alıyoruz. Tüm donatıları ile birlikte yatırımın toplam maliyeti 7 milyon liralıyı buluyor. Kısmet olursa üretime Temmuz ayı içinde başlamayı düşünüyoruz. Ancak pazarlamayı daha erken sürede yapmaya başlayacağız. Ne kadar çok üretirsek hem bölgemize hem de ülkemize de o kadar katma değer sağlarız.
HEPİMİZ BU ÇATI ALTINDA BİR ARADA OLACAĞIZ
Allah nasip ederse ilk etapta 50-60 arası bölge insanını istihdam edeceğiz. Tesis 3 vardiya halinde 7-24 üretim yapacak. Konya, Denizli, Afyon, Burdur, Antalya yani çevre illerden de ürünler alıp işleyeceğiz. En iyi reklamcı, pazarlamacılarla, işinde uzman kişilerle çalışacağız. Bölgenin futbol takımına da el atacağız. Gelendost Spor Kulübü’nün başarılı olması için çaba sarf edeceğiz. Bölgede sosyal aktiviteleri de çeşitlendireceğiz. Kısacası bu fabrika, bilinenlerin aksine, herkesin sahipleneceği, hepimizin tek bir çatı alında toplanacağı kocaman bir ev olacak.
Adnan Sak kimdir?
1959 Rize doğumlu. İş insanı, sanayici, emekli gemi kaptanı. Dünya’yı gezdi. Fatih ve Zeynep ismindeki çocukları gemide büyüdü. Güler Sak hanım ile 38 yıl önce evlendi. Kocaeli’ye 1980 yılında geldi. Zeynep – Süleyman Sak çiftinin dünyalar tatlısı çocukları, geleceğin mühendisi Tuğra Alp’in de dedesi olan Adnan Sak, sosyal sorumluluğu hayatının bir parçası haline getirdi.
KOCAELİSPOR MAÇLARINI KAÇIRMIYOR
Gebze-Çayırova-Daırca-Dilovası Rizeliler Derneği, Tükosiad ve Süper Amatör Lig’de mücadele edecek olan Dilovası Belediyespor’da yönetim kurulu üyeliği yapıyor. Gebze’de yer alan Faz Döküm Otomotiv firmasının da sahibi olan Adnan Sak sporu ve özellikle de futbolu çok seviyor. Bağlama ve kemençe çalan, ülkenin farklı yerlerini gezmeyi ve keşfetmeyi seven Sak, Kocaelispor’un hem iç sahadaki hem de deplasmandaki maçlarına da giderek Yeşil Siyahlı kulübe destek veriyor.
Kaynak: Demokrat Kocaeli
YORUMLAR