Eczacı Odası Başkanı Arpacı: “İlaç bulma sıkıntısı devam...

Eczacı Odası Başkanı Arpacı: “İlaç bulma sıkıntısı devam edecek”

Kocaeli Eczacı Odası Başkanı Bilal Arpacı beşeri tıbbı ürünlerde Euro kurunun 14.03’e yükselmesini değerlendirdi. Arpacı, “Bu gelişme sonrasında ilaç bulma sıkıntısının devam edeceğini öngörüyoruz.” dedi.

Editor: Haber Editörü
24 Temmuz 2023 - 15:31

İLAÇTA EURO KURU GÜNCELLENDİ
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden 1 Euro değeri Temmuz ayında yüzde 30,5 oranında artırılarak 14,0387 TL olarak belirlendi. Bu zam sonrasında ilaç bulma sorununun çözülüp çözülmeyeceği merak edilirken Kocaeli Eczacı Odası Başkanı Bilal Arpacı yaşanan artış hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.

 


İLAÇ BULMAKTA SIKINTI DEVAM EDECEK
Kocaeli Eczacı Odası Başkanı Bilal Arpacı yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Güncel kurun 30 lira olduğu bir piyasa ilaçta Euro fiyatını 14.0387 liraya çıkarmak gerçekçi değil. Yapılan artış oranı yüzde elli oranına ulaşmıyor. Bu gelişme sonrasında ilaç bulma noktasında sıkıntıların ve ilaç yokluklarının devam edeceğini öngörüyoruz. Bir zam geldi doğru ama ilaç fiyat kararnamesinde kademeli karlılık mantığı var. Bu zam bize bir kar katmadığı gibi zarar yazdı. Bu zam vatandaşın cebine ayrıca eksi olarak yansıyacak.

 

BU ARTIŞ BİR SORUN ÇÖZMEDİ
Bu noktada ilaç fiyat kararnamesinin misyonunu doldurduğu görülüyor. Yeni nesil ilaçlar ruhsat alamıyor yada Türkiye’ye hiç girmiyor. Yeni ilaç ruhsatı ve eski ilaç ruhsatı için farklı modeller olmalı.  Yurtdışına kaçak ilaçlar çıkıyor. Gelen zamların ilaca etkisi mutlaka oluyor. Deponun karlılıkları değişmedi depolar da zorluk çekiyor. Kocaeli’de 4 büyük ilaç deposu var. Günde 5 servis çıkıyorsa bu sayılar da düşüş olacak. Doğuya giden ilaç 2 günde gitmeye başlayacak. Zam yapılırken üretici ayağı ve depo ayağını da düşünmeli. Perakende de düşünülmeli. Net olarak söylemek gerekirse bu artış bir sorun çözmedi.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x