Büyükakın’ın hedefi müsilajı 5 yıl içinde çözmek

Büyükakın’ın hedefi müsilajı 5 yıl içinde çözmek

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Çevre Bakanlığının hazırladığı 22 maddelik eylem plânının uygulanması halinde kısa sürede olumlu gelişmelerin sağlanacağını açıkladı

Editor: Haber Editörü
22 Haziran 2021 - 12:31

Kendilerinin de bu çerçevede eylem planı hazırlayarak hemen uygulayacaklarını belirten Büyükakın, “Kocaeli olarak 7/24 çalışarak şimdiye kadar 200 tona yakın deniz salyası topladık. Eylem planı sonrası Marmara Belediyeler Birliği toplantısında da uygulama ağırlıklı çözümler üzerine konuştuk. Biliyoruz ki bu mikroorganizmalar azot ve fosforu besin kaynağı olarak kullanıyor. Azot ve fosforu deniz ortamından çektiğimizde bu mikroorganizmalar çoğalamayacaklar. Azot ve fosfor kirliliğinin azaltılmasına odaklanalım şeklinde görüş birliğine vardık” dedi.

İLERİ ARITMA SİSTEMİ KURULMALI
Başkan Büyükakın şunları söyledi: “Yapmamız gereken ileri arıtma sistemlerini kurmaktır. Bundan başka çare yok. Her kesim üzerine düşen görevi yapmalı. ODTÜ’nün yürüttüğü projede uzman hocamız diyor ki, ‘ Marmara Denizi’ne deşarjı yapılan azot ve fosfor yüzde 40 azaltılırsa 5 yılda Marmara Denizi’nin oksijen oranı normale döner. Belki de sıcaklıklar normale döndüğünde müsilajı görmeyeceğiz.’ Biz de buna katılıyoruz. İyi ki de fark ettik, daha erken tedbir alacağız. Bizim de hedefimiz 5 yılda sorunu çözmektir. Bu hedefe göre çalışacağız.”

OSB’LERE DE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR
Türkiye’nin en büyük sanayi sitelerine sahip Kocaeli ve havalisinde sanayi tesisleri ve OSB’lerde de önlemlerin arttırılacağını belirten Büyükakın, “OSB’lerin de atıkları var. Oralarda da arıtma tesisleri var. Onların da kontrollü ve denize deşarj kriterleri dikkate alınmalı. Marmara Denizi özel bir koruma alanı olarak düşünülecek. Marmara Denizi’ne deşarj standartları belli olacak. Hatta geri kazanım yoluyla bu suların kullanılması ve denize deşarjının yapılmaması sağlanacak” ifadelerini kullandı.

Büyükakın son olarak yaptığı açıklamada, “Marmara Denizi bilinci yaratarak bu sorunun üstesinden geleceğiz. Marmara Denizi’nin tamamında koruma hassasiyeti gösterilmelidir” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x