Lokantacılardan zam talebi

Gıda fiyatlarında yaşanan artışlar Kocaeli Lokantacılar Odası’nın zam talebinde bulunmasına neden oldu. Oda Başkanı İlhan Haftacı, yaşanan artışlar ve girdi maliyetleri karşısında esnafın dayanabilecek durumunun kalmadığını ve zam istemek zorunda kaldıklarını söyledi.


Lokantacılardan zam talebi

KESOB YÖNETİMİNE İSTEĞİMİZİ SUNDUK
Akaryakıttan ev kiralarına, giyimden gıda ürünlerine kadar her alanda devam eden zam fırtınası tüketiciyi zorladığı gibi üretim ve hizmet sağlayanları da çaresiz bırakıyor. Bu gelişmeler karşısında Kocaeli Lokantacılar Odası Başkanı İlhan Haftacı, artan girdi maliyetleri karşısında zam talebinde bulunacaklarını açıkladı. Haftacı, konuyla ilgili şu ifadelerde bulundu:

“- Belirlenecek olan yeni fiyat tarifesi ile ilgili bir oran ya da fiyat belirtemeyiz çünkü sunduğumuz tarife ile ilgili karar çıkmadan konuşmamız doğru olmaz. Bir tarife hazırladık ve Kocaeli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) yönetimine sunduk, yeni tarifenin bu ay içerisinde yapılacak KESOB toplantısında kabul edilmesini bekliyoruz. Tarife yayınlandığı günden itibaren geçerli olacak. Yeni tarife çıktığı gün esnafımıza haber vereceğiz.


KİRADAKİ ESNAFIMIZ DAHA ZORDA
KESOB yönetimine yeni tarife sunmamızın en temel nedeni gıda fiyatlarındaki artış. Et, bakliyat, yağ, tuz, biber başta olmak üzere tüm gıda ürünlerine zam geldi. Esnaf da bu artışlar karşısında zam talebinde bulunmak durumunda. 80 TL’ye aldığımız kıyma bugün 160 TL oldu. Kirada olan esnaflarımız için bugünler çok daha zor geçiyor çünkü kiralardaki artışlar da gıda fiyatlarındaki artışa ekleniyor. Son dönemde elektrik ve doğalgaz faturalarına da zam geldiğini unutmamalıyız. Normal şartlarda 2022 ortasında yeni tarife hazırlığı yapmıştık ama onu erteledik fakat bugün gelinen noktada şartlar çok zorluyor. Tarifedeki fiyatlar asgari ücret artışına göre ayarlandı.

YAPABİLECEĞİMİZ BİR ŞEY KALMADI
Girdi fiyatlarındaki artışlar nedeniyle artık 1 yıllık tarifeler belirleyemez olduk, hazırladığımız yeni tarifeyi de 1 yıllık belirleyemedik. Tarifemizi 6 aya göre ayarladık çünkü önümüzü görmekte çok zorlanıyoruz. Son dönemde salça fiyatları da çok yükseldi. Patates ve soğan da fiyatı çok yükselen ürünler arasında. Önceki yıllarda bir fiyat tarifesiyle 2 yıl gidiyorduk, bugün gelinen noktada bu mümkün değil. Müşterimiz bize kızacak ama yapabileceğimiz bir şey kalmadı. Bazı esnaf arkadaşlarımız mevcut tarifemiz üzerinde satış yapmak durumunda kaldığı için bir yandan da ceza alıyor. Zamdan biz de memnun değiliz, keşke imkan olsa da daha uygun fiyattan satış yapabilsek.”