Mahkemenin verdiği o karardan Safiportta etkilendi

Anayasa Mahkemesi kararını verdi. Torba yasa teklifi içinde yer alan o madde iptal edildi. İptal kararı Resmi Gazetede de yayımlanarak yürürlüğe girdi


Mahkemenin verdiği o karardan Safiportta etkilendi

CHP Grup başkan vekilleri, 49 yıldan az süreli olarak özelleştirilen TDİ ve TCDD’ye ait limanların sözleşme sürelerinin ihalesiz olarak 49 yıla uzatılmasını öngören yasal düzenlemeyi iptal ettirmek için Anayasa Mahkemesine başvurmuştu. Mahkeme kararını verdi, gerekçeli karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

39 YIL İÇİN KİRALAMIŞTI
Anayasa Mahkemesi yeni ihale yapılmaksızın gerçekleştirilen süre uzatımlarının serbest rekabete aykırı olduğunu ve devleti zarara uğratacağını ifade ederek düzenlemeyi iptal etti. Söz konusu iptal kararından etkilenen limanlar arasında Safi Holding’in 2015 yılında 543 milyon Dolar’a 39 yıl için kiraladığı Derince Limanı da var.

2064 DEĞİL 2054
Safiport adıyla işletilen Derince Limanı, Safi Holding tarafından mevcut ihale ile 2054 yılına kadar işletilecek. Şayet Anayasa Mahkemesi düzenlemeyi iptal etmeseydi, 2064 yılına kadar işletilecek yani 10 yıllık kıyak yapılmış olacaktı.