TES: Müjde değil utanç

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 bin öğretmen ataması yapılacağını açıklamıştı. TES Başkanı Şanlı ise bu haberi müjde olarak duyuranlara seslenerek 90 Bin öğretmenin asgari ücretin alında çalıştırıldığına vurgu yaptı


TES: Müjde değil utanç

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 20 Bin öğretmen atanacağını duyurması sonrası konuşan Türk Eğitim Sen Kocaeli 1 Nolu Şube Başkanı Yaşar Şanlı, bu sayının yetersiz olduğunu söyledi. 20 bin öğretmenin ancak emekli olanların yerini dolduracağını belirten Şanlı, 3600 ek gösterge sözünün de tutulmaını istedi.

‘138 BİN İHTİYAÇ VAR’
Şanlı açıklamasında “Sayın Cumhurbaşkanı bugün 20 Bin öğretmen atamasını müjde olarak duyurdu! O halde gelin hep birlikte tabloya bakalım; zaten her yıl 20 Bin civarında öğretmen emekli oluyor. Yani müjde olarak duyurulan bu rakam ancak emeklilerin yerini doldurur. Peki öğretmen ihtiyacı ne kadar? Sayıştay raporuna göre 138 Bin ve yaklaşık 90 Bin ücretli öğretmen görev yapıyor hali hazırda. İşte bam teli burası, ücretli öğretmenlik. Aslında buna kölelik dememiz lazım. Neden mi? 2021 Ocak-Temmuz dönemi için: haftada 25 saat ve aylık 100 saat dersi olan ücretli öğretmen 1.947,35 TL, Haftada 30 saat ve aylık 120 saat dersi olan ücretli öğretmen 2.283,16 TL maaş alacaktır” şeklinde diyerek ücretli öğretmenlerin maaşının çok az olduğunu vurguladı. 

‘90 BİN ÖĞETMEN ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA ÇALIŞIYOR’
Açıklamasını sürdüren Şanlı, “Şimdi anladınız herhalde. Koskoca hükümetimiz 90 Bin öğretmeni asgari ücretin altında bir ücretle çalıştırıyor. SGK primleri bile tam ödenmiyor, çalıştıkları gün üzerinden ödeniyor. Bu da başka bir ayıp tabi. 13 Aralık 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı ‘İkinci 100 Günlük Eylem Planı'nda ek ders ücreti karşılığında görevlendirilenlerin ek ders ücretleri yüzde 100 artırılacak denmesine rağmen bu söz yerine getirilmemiştir. Aynı tarihte bütün öğretmenlerin ek gösterge rakamı 3.600'e yükseltilecektir sözü de verilmiş ve bu söz de bugün itibariyle yerine getirilmemiştir. Sözün özü 20 Bin öğretmen ataması yapmak övünülecek bir şey değildir. 90 Bin öğretmeni asgari ücretin altında çalıştırmak ise utanılacak bir şeydir. Devletimiz bu utanca son vermelidir. Verilen sözler de tutulmalıdır” dedi.