Vali Yavuz: "İlk amacımız afete dayanıklı şehir oluşturmak"

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz Kocaeli İl Risk Azaltma Planı Toplantısı'nda tüm kamu kurum ve kuruluş görevli ve personellerine ilk yardım eğitimi verileceğini açıkladı

Kocaeli Valiliği ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) birlikte düzenlediği Kocaeli İl Risk Azaltma Planı toplantısı Kocaeli Valiliği'nde bulunan Akçakoca Toplantı Salonu'nda düzenlendi. Toplantıya Kocaeli Valisi Seddar Yavuz Kartepe Kaymakamı Altuğ Çağlar, Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, Karamürsel Kaymakamı Osman Aslan Canbaba, Körfez Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin İzmit Kaymakamı Yusuf Ziya Çelikkaya , Gebze Kaymakamı Mustafa Güler , Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Muhammed Hasan Aslan , Kandıra KaymakamıMehmet Ünal , Başiskele Kaymakamı Necip Çakmak , Derince Kaymakamı Meftun Dallı , Çayırova Kaymakamı Hasan Gözen , Dilovası Kaymakamı Metin Kubilay, Darıca Kaymakamı Yüksel, İl Jandarma Komutanı Yavuz Selim Kapancı, Kocaeli İl Afet Müdürü Mehmet Emin Koçan da katıldı.

AFETLERİN ZARARLARINI AZALTMAK AMACIYLA İŞ AFET RİSK YÖNETİMİ ÖNEMLİDİR
Kocaeli Valisi Seddar Yavuz programda yaptığı açıklamalarda afet sonrası riskin azaltılması için çalışmalar yaptıklarını belirterek şunları söyledi : "Son yıllarda ülkemizde meydana gelen afet ve acil durumlarda başarıyla yönetilse de afet sonrası ortaya çıkan kayıpları azaltmanın esas yöntemi risk azaltma çalışmalarıdır. Dolayısıyla afetlere yönelik uluslararası düzeyde olduğu kadar ulusal düzeyde de kapsamlı ve koordine yönetilmesi gerekir. Bu durum çoğunlukla insanların tehlikeli alanlara yerleşmelerine yol açmaktadır. Niteliksiz yapılaşma bir başka risk faktörüdür. Bu faktörlerin her birini göz önünde bulundurarak strateji ve politikalar geliştirilmelidir. Afetlerin sayısı ve sıklığıyla beraber verdiği zararlar son yıllarda artmaktadır. Bu minvalde afetlerin zararlarını azaltmak amacıyla iş afet risk yönetimi önemlidir. "


 
İLK AMACIMIZ AFETE DAYANIKLI ŞEHİR OLUŞTURMAK
Bu amaçla Kocaeli’de 6 - 7 Nisan 2021'de düzenlenen birinci çalıştay uzmanların katılımıyla gerçekleşmiştir. Bu çalıştayda analizler yapılarak senaryolar oluşturulmuş, ve buu senaryolar üzerinde olay ve önlem tabuları belirlenmiştir. Tüm bu görüşmeler sonucunda oluşturulan tablo ancak sorumlu kurum ve kuruluşlara gönderilmiştir. Böylelikle gelen görüşler sonucunda tamamlanan İl Risk Azaltma Planı onaylanmıştır. Birinci amacımız afete dayanıklı şehir oluşturmak. İkinci amacımız Afet risklerini azaltma çalışmalarıdır. Üçüncü amacımız ise afetlere karşı sürdürülebilir ekonomi. İzleme ve değerlendirme çalışmaları yıllık olmakla birlikte kamuoyuyla paylaşılacaktır.


KARŞILAŞACAĞIMIZ RİSKLERİ BİLİYORUZ
Karadeniz ve diğer bölgelerde hepimizi üzen iklim değişikliğiyle ortaya çıkan ani sel olayları yaşanıyor. Bir afet meydana geldiğinde eski duruma getirmek için kayıpların hesabını yapmak doğru değil. Afet öncesi alabilecek basit bir işi afet sonrasında büyük rakamlara mal oluyor.
Artık 500 yılda bir meydana gelebilecek vukuatların sıklıkla meydana geldiğini görüyoruz. İlimiz depremi en acı yaşamış illerden biri. Bu amaçla yapı stokumuzun depreme dayanıklı hale getirilmesi daha ucuz maliyetle yapılabilecek tedbirler olarak önümüzde duruyor. Önümüzdeki süreçte karşılaşacağımız riskleri biliyor ve bu risklere karşı hazırlıklı olmak için yoğun bir çaba sarf ettiğimizi söylemek isterim.


KOCAELİ'NİN ÖRNEK BİR ALTYAPI KURMASI GEREKTİĞİNİ GÖRÜYORUZ
İstanbul merkezli bir depremin meydana gelmesi halinde ne kadar binanın yaklaşık yıkılabileceğini senaryosunu hep oynuyoruz. Dolayısıyla arama kurtarma faaliyetlerinde ilk müdahalenin ne kadar can kurtardığını biliyoruz.Bu toplantı vesilesiyle risk azaltmanın yanında hızlı ve etkin müdahale anlamında Kocaeli'nin örnek olabilecek bir altyapı kurması gerektiğini görüyoruz.


2021 YILI İÇİNDE İLK YARDIM EĞİTİMİ ALMAMIŞ KAMU GÖREVLİSİ OLMAYACAK
Tüm kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin ilk yardım eğitiminden geçirilmesi konusunda ilgili kurumlara talimat vereceğim. Türkiye’de en az bilinen konulardan biri ilk yardım. Sadece valiliğe bağlı 60 bin 500 kamu görevlisi var. Dolayısıyla memurlarımızın ilk yardım eğitimi almasını önemli görüyorum. 2021 yılı içinde eğitim almamış bir kamu görevlisi görmek istemiyoruz. Dünyanın hiçbir döneminde bilgi bu kadar çabuk yayılmamış ve bu kadar çabuk eskimemiştir. Biz eğer kendimizi geliştirmezsek cahiller ordusu içinde yer alırız.


TÜRKİYE'NİN AYDINLIK GELECEĞİNE İNANIN VE GÜVENİN
Çocuk ve gençlere yönelik eğitimlerimizi hızlandırdık. Türkiye’nin aydınlık geleceğine inanın ve güvenin. Batı hayranı olmaktan kurtarın. Bu milletin evlatları sorunlardan kaçmak için değil sorunları çözmek için vardır. Bugün yapmamız gereken milletimize sahip çıkıp ülkemizi yüceltmek. Tabii ki eleştirin ama eleştirirken umutsuzluk, çözümsüzlük geleceğinizi karartmasın.