Tarhan; "Sanayi çöküyor"

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, TBMM'de Sanayi Bakanlığı'nın 2020 Bütçesi ile ilgili konuşma gerçekleştirdi. Tarhan, konuşmasında 2020 yılı bütçesini eleştirdi

Kocaeli Milletvekili ve CHP TBMM Sanayi Komisyonu Sözcüsü Tahsin Tarhan, Sanayi Bakanlığı’nın 2020 Bütçesi ile ilgili Meclis’te konuşma yaptı. Tarhan, “2020’de 7,9 milyar TL olan Sanayi Bakanlığı bütçesi sanayinin sorunlarını çözmeye değil, görmezden gelmeye odaklanmıştır. Otomotiv, kimya, tarım ve üretim sanayi çökerken, savunma sanayinin göz bebeği Tank Palet Fabrikası Katar’a verilirken, onlarca firma girdi maliyetleri yükseldiği için Türkiye’yi terk edip Bulgaristan, Romanya ve Polonya’ya giderken Sanayi Bakanlığı ne yapıyor?” diye sordu.  

‘DÜNYA SANAYİ DEVRİMİNİ TARTIŞIYOR’

“Türkiye’nin ekonomik kalkınmasının yolu üretim yapmak ve sanayi yatırımlarını arttırmaktır” şeklinde konuşan Tarhan, “Üretmek için araştırmak ve bilgiye erişmek gerekir. Ne var ki, biz Ar-Ge’ye yatırım yapmıyoruz.2020 bütçesinde – özel sektör yatırımları dahil Ar-Ge payı sadece yüzde 1,4 oranında. Dünya ‘Sanayi 4.0 Devrimini tartışırken biz, bir telefon markası kadar araştırmaya, bilime, teknolojiye yatırım yapmıyoruz” ifadelerini kullandı.  

‘ÇEVREYİ TALAN EDEN UYGULAMALAR’

Sözlerine devam eden Tarhan şunları söyledi: “Asgari ücretlinin, emeklinin, öğretmenin, işçinin maaşından kesilen vergilerle, üreticinin sırtına yüklenen ödemeler var. Kamu İhale Yasasını hiçe sayanlara yandaş inşaat şebekelerine servet yağdıran düzenlemeler var. Sayıştay raporlarını görmezden gelen, çevreyi talan eden uygulamalar var.  

‘VATANDAŞIN DERDİNDEN ANLAMAZ’

Bu bütçede gariban vatandaşa borç yandaşa ihale, üreticiye maliyet yükü, vatandaşa onlarca çeşit vergi, bir de saray saltanatının masrafları var. İktidar vatandaşın derdinden anlamaz. Onlar inşaat bütçesinden, harçtan, çimentodan, doğa katliamından, ranttan, sermayeden anlar. Gelinen noktada vatandaş iyice dar boğazda. Geçmişte hep kemer sıkmaktan bahsedilirdi. AK Parti iktidarı artık milletin kemerini değil, boğazını sıkıyor.”