İzmit'te'Nereye Atayım' uygulaması: Telefondan çöp yeri bulunacak
İzmit Belediyesi çöp atıkları için 'Nereye Atayım' uygulamasına geçiyor. Cep telefonlarına indirilecek uygulama ile en yakın çöp atık yerleri görülebilecek. Konu ile ilgili İzmit Belediyesi ile Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO Vakfı) bilgilendirme toplantısı yaptı
İzmit Belediyesi ile Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO Vakfı), “Nereye Atayım” Sıfır Atık Saha Bilgi Yönetim Sistemi’ne Geçiş ile ilgili Çevrimiçi Basın Toplantısı İzmit Belediyesi’nde gerçekleştirdi. Pandemi süreci nedeniyle online olarak gerçekleşen basın Toplantısına İzmit Belediyesi Başkan Yardımcısı Ünal Özmural, ÇEVKO Genel Sekreteri Mete İmer ve ÇEVKO Vakfı Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Özcanlı Uslu katıldı. Uygulama bütün telefonlara uygun olup Google Play’dan indirilecebilecek.
ÖZMURAL BİLGİ VERDİ
Çevrimiçi gerçekleştirilen toplantıya katılan ÇEVKO Genel Sekreteri Mete İmer, ÇEVKO Vakfının geliştirmiş olduğu ‘Nereye Atayım’ uygulamasının İzmit ayağı hakkında bilgi verildi. Toplantı öncesi İzmit Belediyesi Başkan Yardımcısı Ünal Özmural gazetecilere İzmit Belediyesi’nin atık toplama konusundaki çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
“YERİNDE AYRIŞTIRMA ÖNEMLİ”
İzmit Belediyesi Başkan Yardımcısı Ünal Özmural şu ifadeleri kullandı, “ÇEVKO ile bir iş birlikteliğimiz var. ÇEVKO atık firmalarının ortak kurduğu bir sivil toplum örgütü. Amacımız çöp mantığından atık mantığına dönmektir. Yerinde ayrıştırma bu işin en önemli kısmı. Kocaeli’de günlük 2 bin tona yakın atık çıkıyor. Bunlar maalesef İZAYDAŞ’a gönderiliyor.
“3 BİN 300 NOKTADA AMBALAJ TOPLANIYOR”
İzmit’te 3 bin 300 noktada ambalaj atığı toplanıyor. Şu ana kadar 4 bin 500 ton civarından ambalaj atık topladık. 60 bin adet ağaçların kesilmesine engel olduk. 403 tane konteyner kafes kurduk mahallelerimize. İşyerlerine de 11 bin adet iç mekan kutusu koyduk. 43 adet de pet kafesi yerleştirdik. 194 adet de cam kumbarası var İzmit genelinde.
“11 BİN TON ELEKTRONİK ATIK TOPLADIK”
2020’de 2 bin 410 ton cam atık toplandı. Hane ve işyerlerinden 7 bin litreye yakın atık yağ toplandı. Bu yağlar lisansız firmalar tarafından toplandığında gıda sektöründe ve yakıt sektöründe kullanılıyor. Bu da araçların yanmasına bile sebep olabiliyor. 2020’de 11 bin kilogram elektronik atık topladık.
“LASTİK ATIK KONUSUNDA DESTEK VERDİK”
2 buçuk tona yakın pil atık topladık. Lastik atıklar konusuna da destek veriyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor. Tekstil atıkları da çok önemli. 262 ton tekstil atığı topladık. Bunlar eskiden çöpe gidiyordu. Sıfır Atık Projesi kapsamında gerçekleştirdiğimiz uygulama ile 3 ayda yüzde 60 oranında atık azaldı.